Press koleg

Ove četiri ustanove u zdravstvu u PGŽ poslovale su u minusu, gubitak ukupno 5,1 milijun eura

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Radi se o Domu zdravlja PGŽ-a, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a te Lječilištu Veli LošinjČetiri od ukupno sedam ustanova u zdravstvu čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, zaključile su proteklu godinu u minusu. Radi se o Domu zdravlja PGŽ-a, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a te Lječilištu Veli Lošinj čiji je zajednički minus iznosio 5,1 milijun eura.


Jaz prihoda i rashoda


– Kod svih je vidljiv jaz između prihoda i rashoda koji je osobito utjecao na rast troškova poslovanja u svim segmentima, manjak prihoda temeljem ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i vlastitih prihoda te nedostatan broj vlastitog kadra.


Prošle godine desile su se mnoge promjene: došlo je do povećanja minimalnih plaća, povećane su osnovice plaća čak dvaput, izmijenjeni su koeficijenti nemedicinskih djelatnika koji se niti ne ugovaraju s HZZO-om, a i uvedene su isplate privremenog dodatka za pojedina mjesta.
HZZO te promjene prati sa zakašnjenjem tako da uvijek dolazi do jaza u manjku. Županija, bez obzira na sva ulaganja, uvijek prati dostupnost zdravstvene zaštite te je u 2023. godinu iz izvornog proračuna u investicije i redovno poslovanje uložila 5,6 milijuna eura.


Uz to, zdravstvene ustanove kroz decentralizirana sredstva dobile su još 3,1 milijuna eura, no bez obzira na to neke su ustanove negativno poslovale, kazala je na redovnom susretu s novinarima pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar.


HZZO ne prati povećanje plaća


Dožupan Vojko Braut nadovezao se s komentarom kako PGŽ upozorava više od tri godine na diskrepanciju cijene rada koji plaća HZZO i samih troškova funkcioniranja županijskog zdravstvenog sektora.


– Kad se primjerice plaća sustav obrazovanja, povećavaju se i decentralizirana sredstva, no u zdravstvenom sustavu to nije tako. HZZO ne prati povećanje plaća povećanjem plaćanja usluga koje naše ustanove odrade.


Također, nalazimo se u zahtjevnom investicijskom ciklusu, imamo izgradnju Doma zdravlja u Opatiji i Zdravstvenog centra Rujevica. Županija kroz ova sredstva zapravo financira nadstandard kako bismo održali dostupnost zdravstvene zaštite.


Kad subvencija ne bi bilo, neke ordinacije u Gorskom kotaru i otocima ne bi mogle preživjeti, rekao je Braut.


Potpore poduzetnicima


Dodao je i kako Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj pripremio program dodjele potpora male vrijednosti poduzetnicima u županiji, a javni poziv bit će objavljen tijekom ovog tjedna.


Ukupna vrijednost poziva je nešto više od milijuna eura.


– U četvrtak se u dvorani rektorata održava sjednica Županijske skupštine na kojoj će se naći godišnji izvještaj o izvršenju proračuna, rebalans, izvještaj o radu župana prijedlog odluke o sufinanciranju troškova medicinski potpomognute oplodnje te druge teme, uključujući i koncesije.


Rebalansom će proračun biti povećan za 39 milijuna eura, a veći dio tog iznosa ide zdravstvu, istaknuo je Braut je Čavar dodala kako će se pred vijećnicima Skupštine naći i izvješće o provedbi programa zaštite zdravlja od štetnih čimbenika koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, a financira županija.