Bolt

Ova tvrtka drži da je Rijeka idealan grad za romobile, od sutra nude njih 200 za najam

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za korištenje romobila potrebno je na smart telefonu instalirati Bolt aplikaciju, a romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozilaIz Bolta, europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, predstavili su u četvrtak polugodišnji pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila u Rijeci, koji će u suradnji s gradskom upravom početi 15. siječnja.


Riječani će od petka preko Boltove mobilne aplikacije moći otključati električni romobil na jednoj od deset lokacija u središtu grada i isprobati ga.


Direktor Bolta u Hrvatskoj Tomislav Lukačević rekao je da se uslugama građanima i turistima želi omogućiti brže i jednostavnije kretanje. Kazao je kako je analiza pokazala da u Rijeci ima dosta vožnji do tri kilometra, što grad čini idealnim za korištenje romobila.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović podsjetio je da je grad u ožujku 2020. uveo sustav e-bicikla Ricikleta. Više od 4000 vožnji riječkim Ricikletama pokazalo je da interes postoji unatoč svim ograničenjima, naglasio je.


Filipović je uvođenje električnih romobila naveo kao logičan sljedeći potez, pa je Grad Rijeka pilot projektu Bolta dao organizacijsku potporu.


U Rijeci će se koristiti model romobila koji je dizajniran i proizveden unutar Bolta za potrebe učestalog najma. Brzina romobila je do 20 kilometara na sat, a na posebnim područjima, kao što su Korzo i dio Rive, brzina je ograničena do 10 km/h.


Foto galerija: Predstavljanje pilot projekta najma Bolt e-romobila u Rijeci Foto: Vedran Karuza


U početku će 200 romobila biti smješteno u središtu Rijeke na deset lokacija, prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Sušački most, autobusna stanica Fiumara, Jadranski trg, Žabica, Željeznički kolodvor, HNK Rijeka, Robna kuća Rijeka, Dvorana Mladosti, studentsko naselje te Sveučilišni kampus.


Svaki romobil ima ugrađeni GPS uređaj, s lokacijama preuzimanja i ostavljanja romobila.


Bolt će svakog jutra rasporediti romobile na njihova mjesta, a romobili će biti dezinficirani. Ako korisnik želi ostaviti romobil na području koje je označeno crvenom bojom, kao što je Korzo, korisnik će aplikacijom biti upozoren da ne parkira vozilo na toj lokaciji.


Za korištenje romobila potrebno je na smart telefonu instalirati Bolt aplikaciju, a romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila.