Art kvart Benčić

Otvorenje obnovljene Palače šećerane: Atraktivan postav posjetitelje vodi kroz povijest Rijeke

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Obnova Palače šećera u sklopu novoformiranog riječkog kvarta kulture u »Benčiću«, jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kultureUoči besplatnih obilazaka za građane, danas je vođenje kroz obnovljenu Palaču šećera – u kojoj je postavljen stalni postav Muzeja grada Rijeke – organiziran za predstavnike medija.


Novinari, snimatelji i fotoreporteri tako su se iz prve ruke mogli uvjeriti u to kako izgleda atraktivan stalni postav koji vodi kroz povijest Rijeke, a dizajnerica postava je Nikolina Jelavić Mitrović.

Na otvorenje su stigli hrvatski premijer Andrej Plenković te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a kao govornici najavljeni su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Ervin Dubrović – ravnatelj Muzeja grada Rijeke i Tajana Pleše – ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.Podsjetimo, obnova Palače šećera u sklopu novoformiranog riječkog kvarta kulture u »Benčiću«, jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Radovi na uređenju Palače šećera započeli su u proljeće 2018. godine i to na ukupno 4.272 metra četvorna njena prostora.


Foto galerija: Otvorenje Palače šećerane Foto: Marko Gracin


U to je zdanje sada smješten Muzej grada Rijeke, koji u svom stalnom izložbenom postavu obrađuje mnoge riječke teme poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana…


Predmeti iz muzejske zbirke i artefakti postavljeni su u više od 30 prostorija na dva kata Palače.