Plakati na Korzu

Otvorena izložba ‘Blago Katedrale svetog Vida uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije’

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica TomićRIJEKA Na 20 plakata s fotografijama umjetnina i popratnim legendama predstavljena su najvrjednija kiparska, slikarska, tekstilna i zlatarska umjetnička djela.


Izložba je dio znanstveno-istraživačkog projekta “Mramor, pigmenti, zlato i svila – luksuzne umjetnine barokne Rijeke” za mlade istraživače Sveučilišta u Rijeci, čiji je voditelj izvanredni profesor Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Uz to, izložbom u povodu Dana grada i blagdana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, nastoji se ukazati na umjetničko bogatstvo glavne crkve Riječke nadbiskupije i metropolije, koja ove godine obilježava zlatni jubilej, 50. obljetnicu od uspostave Riječke nadbiskupije i metropolije (1969. – 2019.).

Na otvaranju izložbe bili su nadbiskup riječki i metropolit Ivan Devčić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, rektor Katedrale sv. Vida Matija Matičić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč-Konestra.


Nadbiskup Devčić istaknuo je kako se izložba otvara ne samo u sklopu Dana sv. Vida, već i u povodu uspostave metropolije sa sjedištem u Rijeci, prije 50 godina.“Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu, koja je još prije Drugog svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su ju novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija”, kazao je nadbiskup Devčić.Uspostavljanje metropolije prije pola stoljeća, dodao je, predstavljalo jezajedništvo, otvorenost jednih za druge i solidarnost.


Izložba će biti postavljena do 20. lipnja, a ostvarena je uz pomoć Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.