Pandemija kreirala program

Otvorena Grobnička jesen, drugačija od svih dosadašnjih

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Znanstveno-kulturnu manifestaciju organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, a jučer su otvorene dvije izložbe - Žeravice 2020. i Artoteka Grobnik koje ostaju otvorene do 30. listopadaGRAD GROBNIK – Otvaranjem dviju izložbi, Žeravice 2020. i Artoteka Grobnik, u Galeriji suvremene umjetnosti u Kaštelu u Gradu Grobniku, svečano je otvorena ovogodišnja 28. Grobnička jesen, tromjesečna znanstveno-kulturna manifestacija što je od rujna do prosinca organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, pod pokroviteljstvom Općine Čavle.


Izložbu Žeravice 2020. grobnička Katedra pripremila je u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, a ono što će se široj javnosti ponuditi jest upoznavanje s raznim zanimljivim predmetima iz bogate grobničke povijesti, stoga će je poželjeti posjetiti svi koji Grobnišćinu nose u srcu. Izložba sadrži predmete koji su pronađeni arheološkim istraživanjima nekropole Grobišće i ostalim lokacijama na Grobnišćini. Uz povijesnu izložbu u grobničkoj Galeriji SU otvorena je Artoteka Grobnik, jedina posudionica umjetničkih djela u ovome dijelu Europe. Predsjednica Katedre Silvana Demark ovom je prigodom istaknula da fundus Artoteke Grobnik sadrži preko 460 umjetničkih djela, a nastao je darovanjem raznih hrvatskih i inozemnih umjetnika. Obje izložbe biti će otvorene do 30. listopada i moguće ih je pogledati radnim danom od 12 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 14 do 17 sati.


Ovom je prigodom voditeljica programskih djelatnosti grobničke Katedre Vlasta Juretić najavila grobničkojesenske programe uz riječi kako će tradicionalna tromjesečna manifestacija Grobnička jesen ove godine biti drukčija od svih ostalih do sada. Nažalost, pojedine programe morali su odgoditi i prebaciti za proljeće, a provedba mnogih planiranih programa još uvijek je neizvjesna i ovisi o epidemiološkoj situaciji.
– Ipak će i tijekom ove Grobničke jeseni zidinama grobničkoga Kaštela barem povremeno odzvanjati dječji glasovi, i to 9. listopada, za proglašenja ovogodišnjih pobjednika natječaja »Darovani«, za najbolja učeničke likovne radove te literarna ostvarenja na čakavskim govorima i tijekom jesensko-zimske izložbe »Mladi su bašćine glasi«, kazala je Vlasta Juretić.


Također, istaknula je kako će osnovnoškolci u studenom imati priliku okušati se i u Kvizu znanja Gdje sam-tko sam, koji je postao jedan od simbola i nezaobilazni dio programa Grobničke jeseni. Svi će se grobničkojesenski programi najavljivati postupno, ovisno o definitivnim dogovorima sa sudionicima te aktualnoj epidemiološkoj situaciji.


Nekropola Grobišće


Nekropolu Grobišće i dio arheološke zbirke predstavila je Jasna Ujčić Grudenić, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Izložba Žeravice 2020. drugi je dio istoimene izložbe iz 2013. godine koja je popunjena dodatnim predmetima iz grobničke povijesti. U prvom dijelu izložbe nalaze se arheološki nalazi pronađeni na lokalitetu Grobišće. O njegovu postojanju znalo se već početkom 19. stoljeća, no prva sustavna arheološka istraživanja provela je kustosica Željka Cetinić 1987. i 1990. godine, a nakon skoro trideset godina 2018. godine istraživanja su obnovljena.


– Riječ je o nekropoli koja se koristila u prapovijesnom i ranoantičkom razdoblju, od 5. st. pr. Kr. do 1. stoljeća, što je bilo sakralno mjesto lokalne prapovijesne zajednice. Uz predmete iz svakodnevnog života, izvan grobnih cjelina pronađene su dvije ranosrednjovjekovne posude iz sredine 8. stoljeća koje govore o dolasku Slavena. Za sada je otvorena zaista mala površina groblja unutar jednog hektara i može se samo zamisliti što se još sve ispod zemlje skriva, kazala je Jasna Ujčić Grudenić.