Smoqua

Otvorena aktivistička izložba o 20 godina LORI, prve lezbijske organizacije u Hrvatskoj

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Festival queer i feminističke kulture Smoqua okuplja na desetke umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinjaČetvrto izdanje međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta otvoreno je u Gradskoj vijećnici, a ne kako je ranije najavljeno ispred nje.


Program »Queer Tango«, koji predvodi Damian Cortes Alberti uz podršku riječke plesne grupe Flame, stoga je odgođen za petak u 15.30 sati ispred Gradske vijećnice.


U izlozima Grada Rijeke na Korzu otvorena je aktivistička izložba »20 godina LORI«, a sastoji se od fotografija, novinskih isječaka i raznih svjedočanstava.
Izložbu je dizajnirala riječka umjetnica Nika Rukavina. Ovogodišnji festival Smoqua, čija je tema »Semo qua« (fiumano: »Tu smo«) završava 17. listopada.


Unatoč okolnostima, online ili uživo, okuplja na desetke umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva.


Ovim četvrtim izdanjem festivala udruga LORI slavi 20 godina postojanja, kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj.


Festival Smoqua organizira LORI u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.