Kvarner Wines Festival

Otvoren festival vina Kvarnera WineRi 2021., riječkoj publici ponuđeno više od 80 vrhunskih etiketa

Edi Prodan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Radno vrijeme festivala je u petak od 15 do 22 sata, u subotu od 12 do 22 sataProstor Trga Riječke rezolucije i mogućnost kušanje jedinstvenih vina Kvarnera savršeni su okvir za održavanje Kvarner Wines Festival WineRi 2021., jedinstvenog okupljanja vinara čije je svečano otvorenje održano danas, a trajat će do 12. lipnja.


Riječ je o manifestaciji osmišljenoj kao dio sadržaja jedriličarske regate Fiumanka 2021., a ono što će također povijest pamtiti činjenica je da je to prvo organizirano gostovanje cjelokupne vinske ponude Kvarnera u središtu Rijeke.


Publici je ponuđeno više od 80 vinskih etiketa, a riječ je redom o autohtonim vinima kao što su kastavska belica OPG-a Plovanić vina i to kao mirno vino, pjenušac i vino iz amfore, zatim najpoznatije žlahtine kao i još niza sorti.
Posjetitelji će moći kušati vina Grand Village Estate Winery iz Selca, kao i ona ugledne Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog u čijoj se paleti vina među ističe “1288”, najbolji pjenušac Hrvatske i Slovenije.


Foto galerija: Otvoren festival vina Kvarnera WineRi 2021. Foto: Mateo Levak


S Krka je došla cjelokupna vrbnička vinarska reprezentacija: Estate Winery Katunar koja uz domaće sorte nudi i plavac mali iz Baške, potom Kuća vina Ivan Katunar s prestižnim i nagrađivanim roseom, OPG Gospoja s najboljim pjenušcem Istočne Europe, Vinarija Šipun s fantastičnom i iznimno rijetkom Trojišćinom, pa najveća među njima – PZ Vrbnik koji vina dobiva sa 150 hA vinograda u Vrbničkom polju te “Nada” koja vina inače ne nudi bilo gdje osim u svojoj vinariji.


Uz vina, posjetitelji Festivala WineRi će moći kušati i autohtone goranske likere Obrta Kotač iz Lokvi, zaštićeni krčki pršut Žužić s Krka i sir sirane Hlam. Primorska konoba pripremat će primorska jela, dok će cresku autohtonost predstaviti Tramontana Wood Craft.


Organizator Kvarner Wines Festivala WineRi je Udruženje Kvarner Wines, a pomogli su ga udruge “Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” i “Kvarnerska Kvaliteta”.


Pokrovitelji su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ – Centar autohtonih proizvoda PG kašetica, TZ Kvarnera, TZ Rijeke, HGK ŽK Rijeka, HOK PGŽ, Visoka poslovna škola PAR te Jamnica.


S obzirom na značaj događaja prisutnima su se između ostalih obratili i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, dožupanica Marina Medarić, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov kao i kum festivala – Časlav Matijević dok je općem veselju otvorenja festivala posebni štih dala i zvonjava – Zametskih zvončara.


Radno vrijeme festivala je u petak od 15 do 22 sata, u subotu od 12 do 22 sata.