Grobnička jesen

Otvara se nova grobnička šetnica Zakona devet gradova, evo o čemu se tu radi

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Skulpture su trajni spomen na 9 gradova nekadašnje Vinodolske knežije; Grobnik, Trsat, Hreljin, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi i LedeniceVinodolski mač, Deveti grad, Bili smo pismeni, Ljeta gospodnjega 1288., Devet škuljic… Dio je to od ukupno devet skulptura koje su postavljene na novoj grobničkoj šetnici Zakona devet gradova koju su zajedno s programom manifestacije Grobnička jesen, u Kaštelu Grada Grobnika predstavili Silvana Demark, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, dr. sc. Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti i stručni suradnik Katedre, te Tamara Crnković, voditeljica Katedrinih programskih djelatnosti.


Skulpture posvećene Vinodolskom zakoniku


Duž šetnice tako su postavljena monumentalna djela umjetnika Ivana Balaževića, Zvonimira Kamenara, Kuzme Kovačića, Marina Marinića, Mladena Mikulina, Tomislava Pavletića, Gorana Štimca, Hrvoja Urumovića te Krune Vrgoča.


Postavljanjem skulptura završen je prvi dio projekta kojeg je prije desetak godina inicirala nedavno preminula voditeljica programskih aktivnosti katedre Vlasta Juretić, dok je idejno rješenje kreirala arhitektica Radojka Juretić.
Skulpture predstavljaju trajni spomen na devet gradova nekadašnje Vinodolske knežije, i to Grobnik, Trsat, Hreljin, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi i Ledenice, te njihove predstavnike koji su stvorili jedan od najznačajnijih i najstarijih europskih srednjovjekovnih pravnih dokumenata Vinodolski zakon donesen davne 1288.– Devet monumentalnih skulptura posvećeno je Vinodolskom zakoniku i devet gradova koji su ga 1288. potpisali. Nova šetnica također otvara istočni prilaz Kaštelu.


Ovo je dakle, prva faza projekta, a dalje nam predstoji uređenje infrastrukture na trasi šetnice, od postavljanja info ploča, uređenja parkinga, prostora oko skulptura, rasvjete i ostalog.


Nažalost Katedra nema dovoljno sredstava za tako sveobuhvatne radove te se nadamo pomoći šire zajednice, Općine Čavle, Primorsko-goranske-županije i Ministarstva kulture, kazala je Demark.


Šetnica kreće na Plašici


Isto je tako uputila zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji prve faze projekta nove šetnice, Ministarstvu kulture koje je osiguralo inicijalna sredstva, Općini Čavle koja je financirala dovršetak prve faze, Kamenu d.d. iz Pazina koji je osigurao preko 50 tona kamenih blokova, kao i svima drugima koji su na bilo koji način bili uključeni u ovaj vrijedan projekt.


Inače, šetnica kreće na Plasici, odnosno proširenju ceste na ulazu u Grad Grobnik i to sa skulpturom Mladena Mikulina Vinodolski mač. Prolazi kroz obodna naselja do južne kule, ispred crkve sve do Belvedera i Kaštela.


Govoreći o konceptu same šetnice, povjesničar umjetnosti dr. sc. Berislav Valušek je, pak, istaknuo kako nova šetnica nije samo trasa koju treba jednom proći. Novu šetnicu, zajedno s umjetničkim djelima valja doživjeti u različito doba dana i u svim godišnjim dobima.


– Radovi korespondiraju s okolnim prostorom i u odnosu su prema okolišu tako da je ova šetnica mjesto za šetnju, ali i mjesto za sjesti, kontemplirati i uživati u dijalogu skulpture i okoliša, kazao je dr. sc. Valušek.


Službeno predstavljanje sutra


Nova šetnica i službeno će biti predstavljena sutra s početkom u 17,30 sati kada u Kaštelu Grada Grobnika počinje otvaranje 29. Grobničke jeseni.


Na otvaranju tromjesečne kulturne manifestacije nastupit će zbor Castrum kao i ženska vokalna skupina Luštrin iz Kostrene, najavila je, pak, Tamara Crnković.Katedrina tradicionalna manifestacija i ove će godine ponuditi raznovrstan kulturni, umjetnički i kulturno-zabavni program, s posebnim naglaskom na očuvanje, zaštitu i promicanje čakavskog narječja.


Tako u listopadu slijedi program Darovani koji Katredra realizira u suradnji s osnovnim školama Primorsko goranske županije, uz veliku pomoć i podršku ravnateljice OŠ Čavle Tanje Stanković.


Planovi u listopadu i studenom


– Darovani su cjelogodišnji program koji započinje natječajem za najbolja učenička ostvarenja likovnih uradaka i literarnih uradaka u prozi i poeziji na čakavskim govorima Primorsko-goranske županije.


Program se provodi u cilju zaštite kulturno-povijesne baštine, osobito nematerijalne kulturne baštine i suvremenog umjetničkog stvaralaštva.


Tako u listopadu planiramo održati svečano proglašenje nagrađenih učenika kao i izložbu radova učenika, te razni kulturno-edukativni program, kao i jednodnevni edukativni izlet za nagrađene učenike i njihove mentore, najavila je Crnković.


U studenom je, pak, na redu glazbena večer na kojoj će se donedavnoj voditeljici programskih djelatnosti Vlasti Juretić uz razne domaće izvođače i prijatelje odati počast na njenom bogatom radu i stvaralaštvu.


A bit će tu i svečana sjednica Skupštine Katedre kojom će se obilježiti Katedrinih trideset godina rada i uspješnog stvaralaštva na svim područjima. U sklopu svečane Skupštine bit će predstavljena i monografija Tri desetljeća grobničke Katedre.