Kandidat HDZ-a

Ostrogović: Za svakog zaposlenog Riječanina poduzetnike ćemo stimulirati s 50.000 kuna

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dvadeset milijuna kuna bit će ponuđeno kroz poticaje svima koji žele ulagati u otvaranje novih radnih mjesta, poručio je Josip OstrogovićProgram poticaja za poduzetništvo, osiguravanje adekvatnih prostora za poslovanje po povoljnim uvjetima, razvoj IT sektora te izgradnja tehnološkog centra samo su dio planova za jačanje gospodarske aktivnosti koje kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović planira provoditi kao budući riječki gradonačelnik, a koje je iznio na konferenciji za novinare.


– Brodogradilište 3. maj nekad je bilo 16. u svijetu po produktivnosti te ga svakako treba revitalizirati. Međutim, 3. maj je održao svoje poslovanje samo zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske. Da smo slušali aktualnog gradonačelnika i njegove pulene koji se sada kandidiraju za njegovu poziciju, ništa od ovoga se ne bi dogodilo.


Projekti poput ovog znak su kako brodogradnja u Rijeci nije nestala te itekako možemo biti konkurentni u tom sektoru, kazao je Ostrogović ističući kako Rijeka ima veliki potencijal i u IT industriji, jer riječki informatički stručnjaci među ostalim izrađuju i program za izbjeglice kojeg će koristiti Ujedinjeni narodi.
Jednako tako sudjeluju i u održavanju softvera za najpoznatije svjetske korporacije na svjetskoj razini, poput onog za najpoznatiji lanac brze prehrane.


– Mi već ove godine, nakon rebalansa proračuna, planiramo za poduzetništvo izdvajati barem četiri posto proračuna. S vremenom ćemo taj iznos i povećavati ovisno o mogućnostima. Dvadeset milijuna kuna bit će ponuđeno kroz poticaje svima koji žele ulagati u otvaranje novih radnih mjesta.


Za svakog zaposlenog Riječanina, njih 300 koji ovdje živi i plaća prirez, grad će poduzetnike stimulirati s 50 tisuća kuna. Subvencije će biti dostupne i obrtnicima, koji će za svaki novootvoreni obrt, koji udovoljava uvjetima natječaja, dobiti sto tisuća kuna.


Stvorit će se i preduvjeti kako bi se u Rijeci godišnje zaposlilo ukupno 400 novih ljudi, rekao je Ostrogović.


Ponovno je upozorio na prevelika izdvajanja iz gradskog proračuna za kulturu, čak 30 posto u odnosu na samo dva posto koliko otpada na poduzetništvo.


Nisam protiv kulture, ali ponovno napominjem – kultura mora biti nadogradnja dobrom standardu života građana, a ne prioritet razvoja grada, kazao je.


Također, istaknuo je kako će kao budući gradonačelnik napraviti registar nekretnina, jer su trenutno brojni gradski prostori prazni.


– Inertnost i apatiju gradskog vodstva vrlo dobro možemo vidjeti na primjeru zemljišta uz Rječinu. Sa jednom od najvrjednijih gradskih zemljišta koje se nalazi uz Rječinu, danas se parkiraju autobusi.


Slobodno tu činjenicu možemo nazvati urbanističkim zločinom. Mislim da je Grad Rijeka jedini grad u Europi koji nije iskoristio ljepotu i čari rijeke u svome razvoju te umjesto da Autotrolej izmjesti i da se taj vrijedni gradski prostor oplemeni, danas služi tek kao parkiralište za autobuse i servisni centar.


Upravo bi se tu bez problema mogao smjestiti novi stambeni kompleks, u kojem bi se nalazili ekonomski prihvatljivi stanovi za mlade riječke obitelji, kazao je Ostrogović.