Ssvečanošću obilježen jubilej

PONOS I TRADICIJA Osnovna škola koja već 130 godina živi uz Zamet

Ingrid Šestan Kučić

Školu ne čine zidovi, nego ljudi, jedna je od poruka sa sinoćnje svečanosti / Snimio Sergej DRECHSLER

Školu ne čine zidovi, nego ljudi, jedna je od poruka sa sinoćnje svečanosti / Snimio Sergej DRECHSLER

Čestitajući jubilej, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan istaknula je da je zametska škola svojim radom pridonijela činjenici da je riječko osnovno školstvo sve ove godine bilo prepoznatljivoRIJEKA – Sto trideset godina je nešto na što smo svi ponosni i što govori o tradiciji riječkog školstva – istaknula je sinoć zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan na proslavi 130. rođendana Osnovne škole Zamet u HKD-u na Sušaku. Čestitajući jubilej, Krpan je dodala da školu ne čine zidovi, nego ljudi te je istaknula da je zametska škola pridonijela činjenici da je riječko osnovno školstvo sve ove godine bilo prepoznatljivo.– Ova škola, njeni učitelji, učenici i roditelji žive uz Zamet i uza sve ono što se u tom dijelu Rijeke događa. Vjerujem da će tako i ostati – poručila je zamjenica gradonačelnika.


Podsjetivši da je zametska škola od 1891. godine do danas radila u raznim uvjetima, ravnateljica Marjana Seršić istaknula je da u svih 130 godina niti u jednom trenutku nije prestala s radom.


Marjana Seršić / Snimio Sergej DRECHSLER

Marjana Seršić / Snimio Sergej DRECHSLER
 


– Svaka generacija učenika je drukčija od prethodne i svaka traži nešto novo. Posljednje dvije godine pokazale su da bez rada u školi nema obrazovanja, kazala je ravnateljica.


Ujedno se osvrnula i na mnogobrojne uspjehe učenika istaknuvši da su samo lani zametski osnovci sudjelovali na šest državnih natjecanja. Zametska škola danas broji 614 učenika i 77 zaposlenih, a povodom velikog jubileja sinoć je premijerno prikazan i film o školi »Dobrodošli u školu Zamet« koji je snimljen na proljeće i prikazuje jedan dan života škole i njenih učenika.


Riječ je, pojasnila je Seršić, o prvom većem filmu te škole, a uz sadašnjost, na svečanosti je prikazana i prošlost škole. Velik jubilej obilježen je i izdavanjem CD-a učenika, a među niz posebnosti škole ističe se njegovanje stranih jezika koje se ogleda u činjenici da je riječ o jednoj od rijetkih škola u županiji koja svojim učenicima već od prvog razreda uz engleski nudi i učenje njemačkog jezika.
Zametska je škola i vježbaonica studenata engleskog i njemačkog jezika, informatike, likovne kulture i pedagogije, a učitelji likovne kulture u toj školi polažu stručni ispit te je ujedno i domaćin županijske razine natjecanja iz stranih jezika.