DeltaLab

“Osjeti igru”: Osmišljena instalacija posvećena dječjoj igri

Ingrid Šestan Kučić

Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci - DeltaLab u projektu "Osjeti igru"Kroz međunarodni projekt “Osjeti igru” koji provodi Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci – DeltaLab osmišljena je umjetnička instalacija “Sense of Balance”, tematski posvećena dječjoj igri i razigranom istraživanju.


Instalacija će na proljeće biti postavljena u novom art kvartu Benčić, a osmišljena je u partnerstvu s norveškim arhitektonskim uredom Snøhetta i norveškim centrom za dizajn i arhitekturu DOGA te uz podršku Grada Rijeke, vodeći se principima inkluzivnog dizajna.


Idejno i izvedbeno rješenje instalacije osmislio je arhitektonski ured Snøhetta, na temelju kulturološkog i terenskog istraživanja te dvije kreativne radionice u kojima su sudjelovale i lokalne suradničke organizacije Društvo arhitekata Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Art-kino Croatia.
Snøhetta je međunarodni ured za arhitekturu, krajobraznu arhitekturu, dizajn interijera i dizajna brendova sa sjedištem u Oslu i New Yorku te s uredima u San Franciscu, Innsbrucku, Parizu, Hong Kongu, Adelaideu i Stockholmu.


Kroz 30 godina rada, Snøhetta je osmislila neke od poznatijih svjetskih javnih i kulturnih projekata kao što su kuća norveške nacionalne opere i baleta u Oslu, nova knjižnica u Aleksandriji u Egiptu, prvi podvodni restoran u Europi, te dizajn norveških novčanica. Instalacija Sense of Balance u Rijeci bit će prvi projekt Snøhette realiziran u Hrvatskoj.


Iako osmišljen u sklopu projekta Rijeka 2020 – EPK, početak realizacije aktivnosti odgođen je do početka ove godine zbog pandemije COVID-19, a nakon aktivnosti razmjene znanja i iskustava između hrvatskih i norveških partnera i suradničkih organizacija u rujnu je finalizirano idejno rješenje instalacije.


Instalacija je planirana u prostoru Parka Benčić, neposredno uz buduću zgradu Gradske knjižnice Rijeka. Projekt “Osjeti igru”, vrijedan je 150 tisuća eura i financiran je sredstvima koje osiguravaju Island, Lihtenštajn i Norveška putem EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma – Fonda za bilateralne odnose (EEA grants and Norway Grants), uz nadzor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.