JUBILEJ

OŠ Vladimir Gortan obilježava sedam desetljeća rada. To je prva riječka škola s ekocerfitikatom

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Certifikat Međunarodne ekoškole »Gortan« je, među prvima u Hrvatskoj, dobio još 2001. godine, a upravo ovih dana obnovljen je Platinasti statusRIJEKA – U povodu obilježavanja 70. godišnjice postojanja, Osnovna škola »Vladimir Gortan« digitalizirala je svu fotografsku građu, a dio te građe predstavljen je u Hrvatskoj čitaonici Trsat gdje je ta ustanova upriličila proslavu velikog rođendana. Navodeći kako je škola osnovana školske godine 1952./53., v. d. ravnatelja Venelin Mehić kaže da je od osnutka do danas škola promijenila tri lokacije. Prvih godinu rada djelovala je u staroj zgradi Riječke gimnazije, potom je preseljena u zgradu bivše Učiteljske škole, a od 11. srpnja 1967. djeluje na sadašnjoj lokaciji. Od 1976. godine u sklopu škole djeluje i Područna škola »Draga« koja je prestala s radom na kraju školske godine 2018./2019. Ovu obljetnicu škola prvi put slavi samostalno, bez PŠ-a »Draga« koja bi, da je opstala, ove godine slavila 200. obljetnicu postojanja.


Vježbaonica za studente


– U školi je danas zaposleno 47 djelatnika, od kojih tri učitelja mentora, pet učitelja savjetnika i jedna izvrsna savjetnica. Nastavu pohađa 319 učenika raspoređenih u 16 razrednih odjela, a tijekom svih godina postojanja, škola je svojim radom dala znatan doprinos odgoju i obrazovanju mladog naraštaja. Prepoznatljiva je po nizu zapaženih rezultata na svim odgojno-obrazovnim područjima, a posebno po dugogodišnjem ekološkom radu. Naša misija je rad na poticajnom školskom okruženju. Pri tome imamo i svestranu potporu roditelja naših učenika kao i šire društvene zajednice, ističe v. d. ravnatelja.


Osim redovne nastave učenicima se pruža izbor brojnih grupa izvannastavnih aktivnosti u okviru školskog sportskog kluba, kulturno-umjetničkog društva, Kluba mladih tehničara, ekoloških programa i slično. Izborna nastava iz vjeronauka i informatike organizirana je za učenike od 1. do 8. razreda, a iz talijanskog jezika za učenike od 4. do 8. razreda.
– U cilju zadovoljavanja posebnih afiniteta i zanimanja učenika, organizirana je i dodatna nastava iz kemije, fizike, matematike, hrvatskog jezika, engleskog jezika, geografije i povijesti. U školi se provodi i program Građanskog odgoja za učenike starijih razreda koji financira osnivač Grad Rijeka, a uz obrazovne ciljeve i zadatke veliku brigu vodimo i o odgojnim zadacima, razvijanju osnovnih vrednota suvremene civilizacije, moralnih vrednota, ekološke svijesti, humanosti, solidarnosti i domoljublja, kaže Mehić.


OŠ »Vladimir Gortan« danas je prepoznatljiva kao jedna od najstarijih Međunarodnih ekoškola Primorsko-goranske županije, škola čiji je Odjel za govorno-jezične teškoće od 1993. godine otvoren djeci brojnih gradskih i prigradskih škola i škola koja je dugi niz godina vježbaonica za studente Učiteljskog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za matematiku te Odsjeka za politehniku i Teološkog fakulteta.


Recikliranje papira


– Kao jedna od prvih u Hrvatskoj te prva u Rijeci OŠ »Vladimir Gortan« je 2001. godine dobila Zelenu zastavu i stekla certifikat Međunarodne ekoškole, a upravo ovih dana smo ponovo obnovili Platinasti status. Ponosimo se rezultatima koje smo postigli u razvijanju i poticanju ekološke svijesti svih naših učenika, djelatnika i roditelja te šire lokalne zajednice. S tim u vezi pokrenuli smo brojne ekološke aktivnosti koje uključuju sakupljanje starog papira, istrošenih baterija, elektroničkog otpada, tetrapak ambalaže, istrošenog jestivog ulja, plastičnih čepova te kompostiranje organskog otpada. Više puta u tijeku školske godine organiziramo, uz ekološke datume, prigodne radionice u kojima dolazi do izražaja maštovitost, kreativnost i ozbiljnost naših učenika u osmišljavanju rješenja ekoloških problema. Organizirali smo i stalnu radionicu recikliranja papira u kojoj proizvodimo vlastiti ekopapir za naše likovne potrebe, objašnjava Mehić.


Učenička zadruga »Dr. Josip Kulfanek«


Dodaje i da u školi posljednje četiri godine djeluje učenička zadruga koja je dobila ime po legendi pejzažnog vrtlarstva dr. Josipu Kulfaneku.


– Škola je izgrađena na prostoru njegova nekadašnjeg rasadnika te je na neki način odredila smjer djelovanja Zadruge. Zadruga djeluje u okviru tri skupine – cvjećari, modelari i informatičari – zadrugari sade sadnice, brinu o biljkama, modeliraju, stvaraju rukama i svojim aktivnim djelovanjem izravno utječu na izgled okoliša koji kontinuirano oplemenjuju. Prepoznatljivost Škole čine i karitativne aktivnosti kao što su prikupljanje novčanih priloga, hrane, odjeće, higijenskog pribora i igračaka za potrebe riječkog Caritasa, Socijalne samoposluge i Prihvatilišta za beskućnike »Ruže sv. Franje«. Također, uključeni smo i u UNICEF-ov projekt »Škole za Afriku«, zaključuje v. d. ravnatelja.