Biser ili ruglo

Optimistične najave: Prostor kampa Preluk otvara se još ove turističke sezone

Alenka Juričić Bukarica

Ruševine kampa s pogledom na Opatiju i Volosko / Snimio S. DRECHSLER

Ruševine kampa s pogledom na Opatiju i Volosko / Snimio S. DRECHSLER

Prema prostorno-planskoj dokumentaciji Grada Rijeke lokacija ima sportsko-rekreacijsku namjenu i predstavlja vrata prema moru za buduću Turističku zonu Preluk, kojoj je još Vlada u mandatu Jadranke Kosor dodijelila status strateškog državnog projektaRIJEKA  Već ove turističke sezone Riječani bi nesmetano mogli šetati po prostoru kampa na Preluku. Tu smo informaciju, naime, dobili nakon sastanka koji je održan proteklog tjedna i to između predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Grada Rijeke, a na kojem je trebalo biti dogovoreno što će se dalje poduzeti s kampom.


U kampu je još desetak ostataka kamp-kućica / Foto S. DRECHSLER

U kampu je još desetak ostataka kamp-kućica / Foto S. DRECHSLER


 


Ne radi od lani


Sastanak je održan sredinom tjedna, a iz Ministarstva mora poručili su kako su »dogovorene daljnje radnje koje će se poduzeti u cilju što skorijeg rješavanja problema preostalih pokretnina na području kampa Preluk, a sve u cilju uklanjanja ograde kampa i stavljanja istoga u opću upotrebu još tijekom ove turističke sezone«. Znači li ta turistička sezona ljeto ili se radi o periodu do kraja godine, nismo za sada uspjeli doznati, no jasno je da svakom otvaranju kampa prethodi njegovo raščišćavanje. Na tom neuređenom prostoru koji više sliči na smetlište, nego na kamp, i dalje ima destak kamp kućica. Odnosno njihovih ostataka, s obzirom da su praktički sve provaljene i porazbijane, a uokolo njih ostavljeno smeće i ostaci nekadašnjih vanjskih kuhinja i natkrivenih terasa s pogledom na Volosko i Opatiju. Grad Rijeka i država su lani u nekoliko navrata organizirali povrat kućica vlasnicima, među kojima je velik dio slovenskih državljana, međutim, i nakon toga, dio njih je još uvijek ondje te će se i njih trebati kako papirnato, tako i fizički riješiti i ukloniti s tog prostora. Kako doznajemo, nekoliko kućica, koje još stoje, ondje ima i Željko Keškić, koji je godinama preko svojih tvrtki držao kamp.


: Netko bi trebao doći po svoje »vanjske kuhinje« / Foto S. DRECHSLER

: Netko bi trebao doći po svoje »vanjske kuhinje« / Foto S. DRECHSLER

– Imam ondje još nekih pet, šest kamp kućica. Tko će to ukloniti ni kako će to rješavati, ne znam, s obzirom na to da se radi o privatnom vlasništvu. Hoće li ih odnijeti na skladište i ondje čuvati, za sada nemam informaciju, kazao je Keškić navodeći kako su ostale i kućice nekih gostiju iz Austrije i Njemačke. Podsjetio je kako čeka još neke sudske presude po pitanju svojih prava oko kampa, točnije s osnove kapitalnih ulaganja no, kaže ne očekuje da će se po tom pitanju s obzirom na sporost sudova, što riješiti idućih tri ili četiri godine.Podsjećamo, kamp ne radi od lani kada je u proljeće ovaj prostor temeljem sudske presude preuzela država, odnosno tadašnje Ministarstvo državne imovine. Tako je još 2. travnja provedena sudska ovrha radi iseljenja osoba i stvari, a posjed kampa predan je ovom Ministarstvu te je ondje popisano 39 kamp-kućica i dvije barke.


Duga i zamršena imovinsko-pravna priča

Sam kamp Preluk je doista duga i zamršena imovinsko-pravna priča, koja korijene vuče još iz vremena firmi Splendid i Trgovačko Opatija. Od odlaska Trgovačkog Opatija u stečaj, u kampu su bile tvrtke Agens i Green point Željka Keškića, koji je međutim još 2011. izgubio koncesiju, i otada praktički ilegalno držao kamp. U međuvremenu je, iako imovinsko-pravno čitava stvar nije bila riješena, Primorsko-goranska-županija triput raspisivala koncesiju za kamp, a Keškić podnio tužbu protiv RH za utvrđenje prava posjeda i gospodarskog korištenja objekata u autokampu koje su, kao kapitalna ulaganja na pomorskom dobru, otkupili od bivšeg Trgovačkog Opatija u stečaju… Što je samo dio ove duge i komplicirane imovinsko-pravne zavrzlame oko kampa koji bi, izgleda, konačno mogao početi sličiti na nešto, umjesto da sliči na ništa, odnosno na smetlište.

 


Pomorsko dobro


Čitav prostor kampa se nalazi na pomorskom dobru i ideja je da se u konačnici otvori za javnost i privede općoj uporabi, što bi značilo da u njemu mogu uživati svi. Doduše, ovo ruglo na kraju grada, u samoj blizini budućeg petozvjezdanog Hiltona, ljudi i dalje redovito koriste makar je na ulaznoj rampi i dalje lokot. Od kraja lipnja i tabela Lučke uprave Rijeka s obzirom da je kamp u ingerenciji Ministarstva mora kao pomorsko dobro.Inače, prema prostorno-planskoj dokumentaciji Grada Rijeke ova lokacija ima sportsko-rekreacijsku namjenu tako da nije zamišljeno da u budućnosti bude kamp. I ustvari predstavlja vrata prema moru za buduću Turističku zonu Preluk, a kojoj je još Vlada u mandatu Jadranke Kosor dodijelila status strateškog državnog projekta. Turistička zona Preluk se prema prostorno-planskoj dokumentaciji nalazi sjeverno od ceste koja vodi prema Opatiji, dok južni dio, dakle, najvećim dijelom zauzima upravo prostor nekadašnjeg kampa Preluk.


Smeća na Preluku na svakom koraku / Foto S. DRECHSLER

Smeća na Preluku na svakom koraku / Foto S. DRECHSLER