Eksplozija

Općina će pomoći u deponiranju građevnog materijala nakon eksplozije konobe u Podhumu

Sanja Gašpert, Vladimir Mrvoš

Slučaj šalje poruku vlasnicima objekata koji imaju plinske boce da ih redovito kompletno servisirajuJELENJE – U utorak oko 15 sati došlo je do požara, a zatim i veće eksplozije u naselju Podhum u općini Jelenje. Radi se o pomoćnom objektu jedne obiteljske kuće koja se od siline eksplozije srušila. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivan Zoretić Španac iz Jelenja u vrlo kratkom roku izašli su na intervenciju s dva vozila, a u ispomoć je pristigla i Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke – ispostava Vežica s navalnim vozilom.


Prema informacijama iz DVD-a Jelenje, veliku ugrozu predstavljao je veći broj, točnije sedam boca pod tlakom (plin, kisik, acetilen), koje su ostale pod ruševinama objekta. Ozlijeđenih osoba, kao ni veće materijalne štete, izuzev samog objekta, nasreću nije bilo, a o silini eksplozije govori podatak da se čula na širem djelu Grobnika.


– Prema prvim saznanjima došlo je do istjecanja plina u prostor, što je uzrokovalo eksploziju. Kako se naš Vatrogasni dom nalazi svega pedesetak metara od objekta koji je eksplodirao, mogu reći da se od siline eksplozije dobrano protresao. U kratkom vremenu bili smo na terenu i odmah smo počeli s hlađenjem preostalih plinskih boca kako i one ne bi eksplodirale. Sreća je u svemu tome da u objektu nije bilo ljudi, a iznos nastale materijalne štete će se naknadno utvrditi. Kako je riječ o privatnom objektu, odnosno objektu koji se nalazi u privatnom vlasništvu, vlasnik će sam morati sanirati područje jer od objekta nije ništa ostalo, međutim Općina Jelenje svakako će pomoći u deponiranju građevnog materijala razasutog nakon eksplozije, kaže predsjednik jelenjskog DVD-a Mark Kovačić. Dodaje kako je i ovaj slučaj, koji je srećom prošao bez ljudskih žrtava, poruka vlasnicima objekata koji imaju plinske boce da ih redovito servisiraju, mijenjaju brtvila, kao i da kontroliraju plinske instalacije.
U suradnji policijskih službenika i protupožarnih inspektora obavljen je očevid kojim je utvrđeno da je do eksplozije došlo uslijed propuštanja plina iz plinske boce, a potom i požara koji je zahvatio gorive materijale. Spomenuti pomoćni objekt je u potpunosti uništen, kao i predmeti koji su se nalazili unutar ovog objekta. Sveukupna šteta cijeni se na oko 45.000 kuna.