Prevencija širenja

Općina Čavle odgađa sva okupljanja, evo popisa ostalih mjera u borbi protiv korone

Sanja GašpertČAVLE U cilju prevencije širenja virusa COVID-19 na području Općine Čavle, a prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i uputama Stožera civilne zaštite Primorsko–goranske županije, na području Općine Čavle do 1. travnja odgađaju se sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije sportska natjecanja i treninzi, kulturne priredbe i ostali javni skupovi.


Također, nalaže se privremeno zatvaranje društvenih domova te prostora udruga civilnog društva, kao i prostora koje te udruge koriste za redovne djelatnosti. Preventivno se zatvaraju svi sportski objekti, dvorane, sportski tereni i igrališta.


Prekid nastave od strane Ministarstva obrazovanja posljedično rezultira potpunim prekidom rada Dječjeg vrtića Čavlić. Općina Čavle kao upravitelj groblja daje preporuku da se sprovodi odvijaju u krugu obitelji. Općina Čavle zbog zdravstveno sigurnosnih razloga otkazuje podjelu uskrsnih paketa starijim mještanima, koji su ujedno i najranjivija skupina te će se planirana proračunska sredstva te namjene utrošiti kroz božićni paket.
Upravni odjel za lokalnu samoupravu i upravu ograničava izravan rad sa strankama, a kontakt će biti moguć putem telefona, pošte ili e-maila. U iznimnim slučajevima, kada je zbog zadanih rokova u određenom postupku potrebno pismeno predati Općini Čavle, pisarnica će ih zaprimiti. Službenici i namještenici upravnog odjela za lokalnu samoupravu i upravu te ustanove u vlasništvu Općine Čavle dužni su se pridržavati preporučenih higijenskih mjera i mjera opreza, izbjegavati bliske kontakte s osobama koji imaju respiratorne simptome, održavati higijenu okoline i radnog mjesta.


Privremeno se neće izdavati potvrde za preventivne specijalističke preglede koje izdaje Upravni odjel za lokalnu samoupravu i upravu.


– Preporučuje se građanima da što manje koriste prostor Doma zdravlja Čavle radi nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze. Mole se mještani koji su, radi poslovnih ili privatnih razloga od 1. ožujka boravili u virusom zahvaćenim područjima, da postupe savjesno i odgovorno te da se u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaju po naputku. Ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 18 sati.


Predlaže se da vlasnici ugostiteljskih objekata vode brigu da maksimalna popunjenost unutar objekta može biti do 50 posto ukupnog smještajnog kapaciteta. Predlaže se vlasnicima ugostiteljskih objekata na poduzimanje pojačanih sanitetskih mjera za sve posjetitelje i osoblje, ističu u Općini Čavle.


Također, Turistička zajednica Općine Čavle biti će zatvorena za stranke do 14. travnja, a djelatnik će biti dostupan putem telefona i e-maila (Ivan Salamon 091/400 66 77, [email protected]).