RInkluzija

Grad reagirao na potrebu riječkih osnovnih škola: Odobreno 10 dodatnih pomoćnika u nastavi

Ingrid Šestan Kučić

Foto: arhiva Nl-a

Foto: arhiva Nl-a

Projektom »RInkluzija« osigurali smo sredstva za rad 63 pomoćnika koji će u raditi sa 73 učenika riječkih osnovnih škola, kažu u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvoRIJEKA – Iako je Grad Rijeka putem projekta »RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama« osigurao sredstva za rad 63 pomoćnika u nastavi u riječkim osnovnim školama, javile su se potrebe za angažmanom još 10 pomoćnika u nastavi, a u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo uvjeravaju da će financiranje njihovog rada biti riješeno na početku školske godine te da će za tu svrhu iz gradskog proračuna biti izdvojeno dodatnih 330 tisuća kuna.


– Pitanje uvođenja pomoćnika u pravilu se rješava do samog početka školske godine, s obzirom na to da učenici s teškoćama koji će pohađati prvi razred nerijetko obavljaju potrebne preglede i tijekom ljetnih mjeseci, zbog čega dokumentacija pristiže u Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo tijekom srpnja i kolovoza. U ovom trenutku možemo reći da smo u procesu potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama«. Radi se o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti od 2.854.013,40 kuna. Bespovratna sredstva EU-a iznose 2.425.911,39 kuna uz sufinanciranje Grada Rijeke u iznosu od 428.102,01 kuna. Projektom »RInkluzija« osigurali smo sredstva za rad 63 pomoćnika koji će u školskoj godini 2021./2022. raditi sa 73 učenika riječkih osnovnih škola.


Osim projektnih sredstava za učenike dominantno prvih razreda za koje je dokumentacija pristizala tijekom ljetnih mjeseci, u izradi su i Odluke o priznavanju ili odbijanju prava na pomoćnika/stručnog komunikacijskog posrednika.
– Predložene Odluke bit će temelj za zapošljavanje još dodatnih 10 pomoćnika što je četiri više nego prethodnih godina. Kako bi i učenici, čiju smo dokumentaciju zaprimili u srpnju i kolovozu mogli započeti školsku godinu uz pomoćnika, iz proračuna će biti izdvojeno dodatnih 330 tisuća kuna. S obzirom na sve navedeno, možemo reći da će podrška pomoćnika će biti osigurana svim učenicima koji imaju pravo na taj oblik podrške, prema Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, zaključuju u Odjelu.