Lijepi podaci

ODLIČAN UVOD U 2020. Rijeka i riječki prsten love milijun noćenja

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Lani su u Rijeci ostvarena 924.203 turistička noćenja i 250.284 dolaska turista. Od 2016. do 2019. povećan je turistički promet za oko pola milijuna noćenja, čak 83 postoRIJEKA – Riječko je područje lani na Kvarneru ostvarilo najveći rast turističkog prometa, i to 7 posto više dolazaka pa je tako grad posjetilo nešto više od 166 tisuća turista, i 14 posto više noćenja, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Rijeke prema kojima su lani u Rijeci konkretno ostvarena 924.203 noćenja i 250.284 dolaska. A što je, ističu u TZG-u Rijeke, odličan uvod u ovu turističku godinu, godinu kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.


Dominiraju stranci


Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeke, ukazao je i kako je na području grada u periodu od 2016. do 2019. godine povećan turistički promet za oko pola milijuna noćenja, odnosno čak 83 posto, dok je u razdoblju od 2013. do lani povećan za tri puta.


– Izuzetno smo zadovoljni rekordnim turističkim prometom od skoro milijun noćenja na području Rijeke i riječkog prstena, rezultat je izuzetan uzimajući u obzir da smo u tri prošle godine povećali promet za skoro 500 tisuća noćenja, odnosno 83 posto, istaknuo je direktor TZG-a Rijeke navodeći kako je rastao i broj turističkih kreveta.
Naime, na području grada Rijeke u 2019. je prosječni broj ukupno raspoloživih ležajeva iznosio 8.280, od čega je u funkciji bilo pet hotela, dva prenoćišta i petnaest hostela te sve brojniji privatni smještaj.


Strani gosti i dalje dominiraju pa su tako strani turisti ostvarili 387.877 noćenja, što čini 83 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Najviše noćenja su ostvarili državljani Njemačke, potom slijede državljani Italije, Mađarske, Poljske, SAD-a, Francuske, Španjolske i Austrije.


Riječko područje je imalo i odličnu zavšnicu godine. Naime, u prosincu je riječko područje ostvarilo većinu prometa Kvarnera, odnosno 27.999 noćenja, dok je Rijeka u prosincu ostvarila rekordan turistički promet od 6.347 dolazaka i 18.956 noćenja, što čini porast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu od čak 13 posto. Samim time Rijeka je prošlog jeseca bila druga najposjećenija destinacija na Kvarneru iza Opatije.


Advent kao motiv


– Time Rijeka Advent potvrđuje status kao odličan motiv dolaska u prosincu, koji je ujedno i zaključni događaj za još jednu rekordnu turističku godinu. Inače, rekordna 2019. također je za riječki turizam izvrstan uvod u godinu gdje će Rijeka kao Europska prijestolnica kulture privlačiti još više turista, pa nema sumnje da će se pozitivan trend nastaviti.


Ovim putem želim u ime svih direktora Turističkih zajednica riječkog prstena zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovom rezultatu, posebno privatnim iznajmljivačima, hotelijerima i putničkim agencijama, zaključio je Škarpa.


Dodajmo i da će ove godine svoja vrata otvoriti i 80 milijuna eura vrijedan Costabella Beach Resort, i to pod brendom najpoznatijeg svjetskog hotelskog brenda Hilton, što će sigurno dati veliki vjetar u leđa riječkom turizmu.


»Rastu« domaći turisti


Domaći turisti ostvarili su 79.762 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem 2018. godine, broj domaćih noćenja veći je za 27 posto, dok su u ukupno ostvarenim noćenjima domaći turisti sudjelovali sa 17 posto.


Zanimljivo je i da su prema podacima iz eVisitor informacijskog sustava, u 2019. najviše noćenja ostvarili turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina, koji s 118.418 noćenja ostvaruju udio od preko 25 posto. Najviše noćenja je ostvareno u privatnom smještaju, oko 56 posto, a prosječna duljina boravka gostiju je 2,87 dana.