Priznanje za kvalitetan rad

Odjel za biotehologiju u Rijeci kontrolirat će kvalitetu proizvodnje lijekova. Upravo je dobio certifikat HALMED-a

Ingrid Šestan Kučić

Voditelj analitičkog laboratorija izv. prof. dr. Igor Jurak i analitičarke Eda Jardas i Wendy Vlakančić / Snimio Marko GRACIN

Voditelj analitičkog laboratorija izv. prof. dr. Igor Jurak i analitičarke Eda Jardas i Wendy Vlakančić / Snimio Marko GRACIN

Certifikat HALMED-a prvi je takav certifikat akademskoj instituciji u regiji te jedan od rijetkih u Europskoj uniji. Uz analizu lijekova koju će Odjel za biotehnologiju raditi za potrebe privrede, laboratorij će studentima omogućiti praksu u industrijskom okruženjuRIJEKA – Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) dodijelila je Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci proizvodnu dozvolu i potvrdu o provođenju dobre proizvođačke prakse, što predstavlja jedan od najznačajnijih iskoraka povezivanja akademske zajednice i gospodarstva. To je prvi takav certifikat akademskoj instituciji u regiji te jedan od rijetkih u Europskoj uniji.Zajedničkim naporima, ulaganjima i vizijom Jadran galenskog laboratorija – JGL i Odjela za biotehnologiju osnovan je GMP (Good Manifacturing Practice) laboratorij, u kojem će se obavljati analize sastava lijekova te doprinositi gospodarstvu regije i samoodrživosti Odjela.


Najviši standard


Navodeći kako GMP laboratorij istovremeno predstavlja i platformu za najviši standard edukacije studenata u industrijskom, u realnom okružju unutar same akademske zajednice te pruža nastavnom osoblju iskustvo rada u industriji pročelnica Odjela za biotehnologiju prof. dr. Miranda Mladinić Pejatović kaže da su uspostavom ovakvog laboratorija Sveučilište u Rijeci i JGL stvorili temelj za daljnji razvoj Rijeke kao centra farmaceutsko-biotehnološkog razvoja.

– Riječ je o prvom takvom laboratoriju u regiji i jednom od rijetkih u EU-u koji je dio akademske zajednice. Uz analizu lijekova koju ćemo raditi za potrebe privrede laboratorij će omogućiti našim studentima praksu u industrijskom okruženju. Također, očekujemo da ćemo kroz rad laboratorija priskrbiti financijska sredstva za financiranje znanstvenih istraživanja. Uspostava laboratorija samo je jedan od vidova suradnje JGL-a s Odjelom. JGL nam je dao izuzetno povjerenje i u laboratorij uložio 1,2 milijuna kuna, a sama ideja potekla je upravo od njih. Pomogli su nam financijski, ali i sa svojom stručnošću – kaže pročelnica.


Veliki iskorak


Pročelnica Odjela za biotehnologiju prof. dr. Miranda Mladinić Pejatović uz JGL za osnivanje GMP laboratorija zaslužnim smatra i Upravu Sveučilišta, a rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe pak da je certifikat Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode velik iskorak Odjela za biotehnologiju u smjeru transfera znanja i suradnje s gospodarstvom, u ovom slučaju posebice s uglednom tvrtkom Jadran galenski laboratorij koji je strateški partner Sveučilišta u Rijeci.
– Ovo je prvi ovakav laboratorij unutar akademskih institucija nastao u ovako bliskoj suradnji s jednom tvrtkom i, nadamo se, začetak stvaranja novog inovacijskog eko-sustava Sveučilišta i JGL-a koji će uključiti i druge aktivnosti, kako u prostorima Sveučilišta, tako i JGL. Zajedničkim snagama želimo osnažiti Odjel u smjeru komercijalizacije i primjene znanstvenih istraživanja, a JGL u smjeru profiliranja kao znanstvene organizacije. Dakako da je zajednički studij Farmacije Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju koji razvijamo u uskoj suradnji s JGL-om, još jedan važan korak u daljnjem razvoju i profiliranju naše regije u ovom istraživačkom i razvojnom području. U opremanje ovog GMP laboratorija JGL je uložio više od 1,2 milijuna kuna, a ostatak Odjel za biotehnologiju koji osigurava istraživače i osoblje. Sam postupak inspekcije dobre proizvođačke prakse za ispitivanje kvalitete lijekova bio je zahtjevan jer se radi o visoko reguliranim i sofisticiranim ispitivanjima, a sukladno strogoj europskoj regulativi. Ponosni smo na uspjeh kolega s Odjela za biotehnologiju, koji se sve više profilira kao poželjan istraživački partner i novi centar izvrsnosti kako okvirima Hrvatske, tako i šire regije – napominje prof. dr. Prijić Samaržija.

 


Uspostavljeni laboratorij primjer je sinergije industrije i akademske zajednice, a prof. dr. Mladinić Pejatović kaže da je uspostava laboratorija i rezultat rada profesora te tehničkog osoblja Odjela.


Voditelj laboratorija izv. prof. dr. Igor Jurak dodaje pak da je u planu otvaranje novih radnih mjesta unutar laboratorija, koja bi se ustupila studentima te da se radi o laboratoriju dobre prakse.


– Riječ je o analitičkom laboratoriju u kojem se u strogo kontroliranim uvjetima radii analiza sadržaja lijekova. Takav laboratorij sadržajni je element u svakoj farmaceutskoj proizvodnji, a nama uz mogućnost suradnje s privredom daje i mogućnost edukacije kakva je u praksi – kaže izv. prof. dr. Jurak. Ujedno dodaje da u radu laboratorija sudjeluju i analitičarke Eda Jardas te Wendy Vlakančić, dok je doc. dr. Željka Maglica voditeljica kvalitete te ističe da se ne radi o konkurenciji realnom sektoru.


Direktor Farmaceutsko-tehnoloških operacija u JGL-u, Mate Poropat, ističe pak da je dobiveni certifikat HALMED-a EU karaktera, što znači da je važeći za cijelu Europsku uniju što Odjelu, uz poslovanje s JGL-om, omogućava i širenje usluga kontrole kvalitete lijekova na ostale subjekte iz EU-a ili iz trećih zemalja, ako žele prometovati u EU-u.


U laboratoriju će se obavljati analize sastava lijekova - Wendy Vlakančić, Eda Jardas, Željka Maglica, Igor Jurak i Miranda Mladinić Pejatović / Snimio Marko GRACIN

U laboratoriju će se obavljati analize sastava lijekova – Wendy Vlakančić, Eda Jardas, Željka Maglica, Igor Jurak i Miranda Mladinić Pejatović / Snimio Marko GRACIN


 


– Izuzetno smo ponosni što smo, nakon više od godinu dana zajedničkog rada, došli do rezultata, odnosno GMP certifikata HALMED-a kojim se Odjel biotehnologije Sveučilišta u Rijeci upisuje u bazu proizvođača lijekova. Riječ je o projektu spajanja realnog sektora sa znanstveno-nastavnim i istraživačkim sektorom kojim promičemo razvoj inovativnosti, transfera tehnologije i znanja. JGL će ovom suradnjom biti ojačan za znanstvenu podršku u sklopu unapređenja postojećih lijekova i podrške pri razvoju novih lijekova. Ista će ujedno pridonijeti i rasterećenju resursa JGL-a, odnosno još intenzivnijoj posveti ulaganjima u znanja i dugoročna iskustva naših djelatnika u području sterilnih farmaceutskih oblika.


Dodatni uspjesi


– Naime, kompanija će dio svojih aktivnosti kontrole kakvoće lijekova i stabilnosti lijekova od sada izvoditi na Odjelu za biotehnologiju, pri čemu se, u prvom koraku, radi o suradnji na farmaceutskim oblicima tableta i kapsula. U opremanje sveučilišnog laboratorija, opremu i IT infrastrukturu uloženo je oko 1,6 milijuna kuna, od čega je JGL uložio više od 1,2 milijuna kuna. Želim naglasiti kako je pravo zadovoljstvo biti dio tima koji je lansirao prvi laboratorij pri sveučilištima u Hrvatskoj koji ima GMP certifikat. Takve prakse postoje u EU zemljama, no kod nas je ovo premijerni uspjeh. Stoga, čestitam svima uključenima, u dobroj vjeri da će suradnja rezultirati obostranim zadovoljstvom, a JGL-u donijeti dodatne uspjehe u budućem poslovanju – zaključuje Poropat.