Lockdown

Crkva odgovorila na epidemiološke mjere: Odgođene krizme i prve svete pričesti

Mirjana Grce

Na misama se moraju poštovati preporuke epidemiologa / Foto M. GRACIN

Na misama se moraju poštovati preporuke epidemiologa / Foto M. GRACIN

Svećenicima se u povodu novih mjera obratio mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor te između ostaloga i poručio kako na misama ne bi smjelo biti više od osam osoba iz najviše dva kućanstvaRIJEKA – Danas je na području Primorsko-goranske županije počeo dvotjedni lockdown i tim je povodom mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor župnicima i svećenicima u Riječkoj nadbiskupiji uputio pismo vezano uz Odluku o izmjenama Odluke o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje PGŽ-a, koje u cijelosti objavljuje portal Riječke nadbiskupije.


Prilagođavanje


– Na ovu Odluku nismo mogli utjecati, zato o njoj možemo misliti i ovo i ono, ali smo je se, kao i svi drugi građani ovoga društva, dužni pridržavati u svim situacijama, pa i u onima koje se odnose na naša vjernička okupljanja i misna slavlja. Naime, iako se u Odluci izrijekom ne spominju mise i druga vjernička okupljanja i slavlja očito je, budući da ništa od toga nije spomenuto niti u iznimci, da se i na mise i druga vjernička javna okupljanja odnosi odredba koja zabranjuje »održavanje svih javnih događaja i okupljanja«, piše mons. Uzinić pozivajući svećenike da se tome prilagode te od 12. do 26. travnja misna i druga slavlja koja nisu izričito zabranjena slave isključivo privatno, odnosno sa zatvorenim crkvenim vratima.
– S obzirom na to da spomenuta Odredba ipak dozvoljava privatna okupljanja i svečanosti na kojima »može biti najviše osam osoba iz najviše dva kućanstva«, smatram da to ne isključuje mogućnost da vjernicima, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mjera, omogućite da sudjeluju na tim misama, ali tako da ni na jednom misnom slavlju ili drugom molitvenom okupljanju ne bude više od osam osoba iz najviše dva kućanstva, kako je to i predviđeno Odredbom. Kako bi što više vjernika moglo sudjelovati na taj način na misama, svim svećenicima na području Riječke nadbiskupije koji već nemaju tu dozvolu dajem dozvolu binacije običnim danima, a nedjeljom i blagdanima i trinacije, poručuje svećenicima mons. Uzinić.


Pozitivan primjer


Portal, k tome, izvješćuje da su privremeno odgođene podjele sakramenata prve pričesti i potvrde u Riječkoj nadbiskupiji, kao i blagoslov obitelji.
– Ona slavlja sakramenta potvrde koja su prema utvrđenom rasporedu trebala biti slavljena u ovom razdoblju, slavit će se naknadno, ovisno o epidemiološkim okolnostima, izvješćuje portal prenoseći da je mons. Uzinić ovlastio župnike da sakrament potvrde mogu podijeliti osobno, te da izražava nadu da će župnici i svi svećenici Nadbiskupije dati pozitivan primjer vjernicima i tako pomoći u borbi protiv širenja zaraze COVID-19. Na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije moći će se u nedjelju 18. travnja i 25. travnja pratiti izravan prijenos liturgijskih slavlja, a 22. travnja u 19 sati Večernja i euharistijsko klanjanje u povodu Tjedna molitve za duhovna zvanja, koje predvodi riječki nadbiskup koadjutor.