Prijem u PGŽ

Odano posebno priznanje Puhačkom orkestru Lovran, slave 110. godišnjicu djelovanja

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Kroz ovaj ansambl obrazovane su brojne generacije koje su prenosile glazbenu tradiciju s koljena na koljenoPovodom 110. godišnjice djelovanja te njegovanja i razvoja kulturno-umjetničkog stvaralaštva, Puhačkom orkestru Lovran danas je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina uručio posebno priznanje.


Malo koji orkestar ovo ima


Kroz ovaj ansambl obrazovane su brojne generacije koje su prenosile glazbenu tradiciju s koljena na koljeno. Mnogi danas poznati glazbenici svoje prve korake učinili su upravo u Puhačkom orkestru Lovran.


Foto Mateo Levak
– Malo koji orkestar ima vaše godine, što znači da je više generacijski. Važno je da se tradicija nastavlja i nove generacije uključuju u glazbu.


Društveni život Liburnije i šireg kraja bio bi puno siromašniji da nema vas, rekao je župan Komadina čestitavši članovima veliku obljetnicu.


Župan Komadina primio je u sjedištu Županije predstavnike Orkestra u sastavu Zvijezdana Klobučar Filčić, predsjednica, Boris Mohorić, umjetnički voditelj, David Kurti, član Upravnog odbora te članovi David Palmić i Radovan Trinajstić, ujedno i dva najdugovječnija člana Orkestra.Prijemu je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, Sonja Šišić, koja je, također, uputila najiskrenije čestitke.


“Najviše veseli što ste veliki broj mladih ljudi odgojili za svijet glazbe i usadili im ljubav prema kulturi. Sigurno je veliki broj njih postigao značajne uspjehe upravo na temeljima vašeg puhačkog orkestra.


Čestitam vam od srca za sve što ste napravili i što ćete u budućnosti napraviti za glazbu našega kraja”, istaknula je pročelnica Šišić.


Rastu obiteljski


U ime Puhačkog orkestra Lovran na vrijednom priznanju zahvalila se predsjednica Orkestra Zvijezdana Klobučar Filčić, koja je istaknula kako je ovo jedno od najvećih priznanja koje je Orkestar dobio.– 110 godina, a sada već možemo reći i 111 jer smo ovu vrijednu obljetnicu obilježili prošle godine, brojka je s kojom se iznimno ponosimo.


To je jedna velika glazbena tradicija našeg kraja, ne samo Lovrana već cijele Opatijske rivijere. Trudimo se da tradicija ide dalje i da ne stanemo na ovih 110 godina.


Danas imamo 35 članova i najviše rastemo obiteljski, jer je jako puno familija unutar našeg orkestra. Tijekom ovih 110 godina kroz naš Orkestar prošlo je više od 300 članova.


Trenutno je u tijeku interni glazbeni tečaj s dvadesetak polaznika od predškolske dobi do srednjoškolaca, kazala je Klobučar Filčić i pritom dodala kako je u pripremi i monografija o bogatoj povijesti Orkestra.


Osnovani 1912.


Puhački orkestar Lovran osnovan je 1912. godine. Tijekom 110 godina kroz ovaj ansambl prošlo je više od 300 članova i generacija koje su, zahvaljujući njegovom djelovanju, glazbeno obrazovane te su širile duh zajedništva i kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kao i prenosile glazbenu tradiciju s koljena na koljeno.Mnogi danas poznati glazbenici svoje prve korake učinili su upravo u Puhačkom orkestru Lovran, a mladi se i danas imaju prilike educirati na tečajevima koje provode stariji članovi orkestra, ali i kroz stručna vodstva profesora glazbe.


Puhački orkestar Lovran sudionik je mnogobrojnih festivala diljem Hrvatske i Europe te je dobitnik mnoštva priznanja i nagrada, što potvrđuje kvalitetu rada ovog ansambla.


Organizacijom međunarodnog festivala puhačkih orkestara “Naš svijet je glazba”, koji slavi svoje 30. izdanje, stekli su mnogobrojna međunarodna glazbena prijateljstva, koja i danas njeguju.


Orkestar djeluje pod umjetničkim vodstvom Borisa Mohorića. Puhački orkestar Lovran je svojevrsni glazbeni simbol Lovrana, a u orkestru nastupa i nekoliko generacija iste obitelji.