Poskupljenje

“Čestitka” iz Čistoće: Riječanima od sljedećeg mjeseca računi za odvoz otpada veći 25 posto

Damir Cupać

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Povećane cijene usluge Čistoće rezultat su novog cjenika Ekoplusa kojim je predviđeno značajno povećanje cijene usluga, naročito prihvata glomaznog otpada. Tročlano kućanstvo koje je dosad plaćalo 72 kune, sada će plaćati 89 kunaRIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel dao je suglasnost na novi cjenik usluga Komunalnog društva Čistoća, što znači da će građanima Rijeke, gospodarskim subjektima i ostalima koji su korisnici usluga Čistoće od 1. studenoga ove godine na adrese stizati oko 25 posto veći računi za odvoz otpada.


– Povećane cijene usluge KD-a Čistoća rezultat su novog cjenika Ekoplusa kojim je predviđeno značajno povećanje cijene usluga, naročito u segmentu prihvata glomaznog otpada. Da bi se zadržao postojeći standard, poskupljenje je bilo neizbježno. A i ovo poskupljenje je rezultat pritiska koji je omogućio prvotnu korekciju cijene Ekoplusa koja je bila enormna. Nastavit ćemo pregovore s Ekoplusom s ciljem daljnjeg smanjenja cijene usluga. Ako budemo uspješni, korigirat ćemo trenutnu cijenu na koju sam dao suglasnost, izjavio je Obersnel.


Poskupljenje Ekoplusa


Direktorica Komunalnog poduzeća Čistoća Jasna Kukuljan podsjetila je da je Ekoplus d.o.o. svim komunalnim društvima Primorsko-goranske županije jednostrano raskinuo važeći ugovor i dostavio novi cjenik obrade i zbrinjavanja otpada kojim se od 1. listopada 2020. godine cijena obrade i zbrinjavanja za komunalni otpad uvećava za 151 posto, na 1.180 kuna po toni, a cijena obrade i zbrinjavanja glomaznog otpada uvećava za 758 posto, s 230 kuna po toni na 1.990 kuna.
– Nakon što su Grad Rijeka, KD Čistoća d.o.o. i ostala komunalna društva nizom dopisa i sastanaka zatražila obrazloženje enormnog povećanja cijene, te pritiska dijela javnosti, 30. rujna 2020. godine Ekoplus d.o.o. je donio novi cjenik obrade i zbrinjavanja otpada kojim se na prvotno donesene cijene odobrava popust samo za cijenu obrade komunalnog otpada. Novim cjenikom s uključenim popustom se od 1. listopada 2020. godine cijena obrade i zbrinjavanja komunalnog otpada uvećava na 540 kuna po toni, a cijena obrade i zbrinjavanja glomaznog otpada se uvećava na 1.990 kuna po toni. Također, u predstojećem razdoblju od 10 mjeseci, do srpnja 2021. godine se Ekoplus d.o.o. obvezao napraviti i prezentirati novi izračun cijene utemeljen na stvarnim i racionalnim troškovima poslovanja, posebno vezano za primjedbe na elemente u strukturi cijene na kojima i dalje inzistiraju Grad Rijeka i KD Čistoća d.o.o., naglasila je Kukuljan. Ona je dodala da su u Čistoći izradili kalkulacije koje su pokazale da do poskupljenja usluge mora doći.


– Novi cjenik bit će u primjeni od 1. studenoga 2020. godine i za građane i za gospodarstvo. Prosječno povećanje iznosi oko 25 posto u Rijeci. Primjerice, do sada smo za zbrinjavanje otpada u Marišćini plaćali 27 milijuna kuna, a nakon što je novi cjenik Ekopusa stupio na snagu, taj se iznos na gdišnjoj razini povećava za 21 milijun kuna, a najviše otpada na zbrinjavanje glomaznog otpada. Evidentno je da smo morali korigirati naš cjenik. Ako uspijemo ispregovarati smanjenje cijene Ekoplusa, i mi ćemo smanjiti svoje cijene. Kada je riječ o našem poskupljenju, navest ću primjer tročlanog kućanstva koje je do sada plaćalo oko 72 kune, a po novom će plaćati 89 kuna, kazala je Kukuljan.


Glomazni otpad


Gradonačelnik Obersnel podsjetio je da kod zbrinjavanja glomaznog otpada svako kućanstvo može besplatno naručiti kontejner i iznijeti glomazni otpad.


– Prije je to išlo preko mjesnog odbora, a sada svatko može sam naručiti u Čistoći tu besplatnu uslugu. Sav taj glomazni otpad se odvozi u reciklažna dvorišta, tamo se obrađuje i u narezanom stanju se predaje Ekoplusu. Troškovi manipulacije s glomaznim otpadom su jako veliki, a poskupljenje Ekoplusa iznosi drastičnih 750 posto i to je veliko opterećenje kada je riječ o troškovima Čistoće, pojasnio je Obersnel.


On je naglasio da je novi cjenik na snazi od 1. listopada ove godine, ali da će građani plaćati nove račune od studenga ove godine jer taj prvi mjesec poskupljenja pokriva Čistoća.


– Suosnivači smo Ekoplusa i bili smo protiv poskupljenja. Tražili smo detaljnu analizu kako bi se pojasnilo drastično poskupljenje. Do određenih korekcija je možda trebalo doći, ali to nije smjelo biti ovako drastično. U međuvremenu je došlo do promjene na čelu Ekoplusa i novi direktor stupa na dužnost od 1. prosinca ove godine. Nastavit ćemo inzistirati na analizi cijene i tražiti detaljno obrazloženje za svaku stavku koja je prouzročila poskupljenje. Vjerujem da će biti prostora da Ekoplus smanji cijenu, pogotovo kada je riječ o preuzimanju i zbrinjavanju glomaznog otpada, zaključio je Obersnel.