Ravnatelj Ružić

‘Od oko 120 pacijenata u riječkoj bolnici, nema nijednog koji je primio treću booster dozu’

Barbara Čalušić, Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na liječenju su i dalje mahom osobe koje nisu cijepljene, dok je cijepljenih, kaže Ružić, najmanje otkako je počela pandemija, ispod 15 postoU Primorsko-goranskoj županiji broj novooboljelih približio se jučer tisuću. COVID-19 je jučer potvrđen kod nove 974 osobe, a tri su osobe umrle, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Testirano je 3.776 osoba, a udio nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 25,79 posto, što je bitno bolje u odnosu na državni prosjek. Ozdravile su 654 osobe, pa je su županiji sada aktivna 8.102 slučaja zaraze. U riječkoj bolnici liječi se 120 oboljelih, a uz pomoć respiratora njih devetero. Udio hospitaliziranih osoba u ukupnom broju aktivnih slučajeva COVID-19 je 1,48 posto.


Rašireni omikron


Ravnatelj riječkog KBC-a, Alen Ružić, kaže kako je stanje u bolnici stabilno, spremni su za prihvat povećanog broja pacijenata koji se očekuje u narednim tjednima, a zbog činjenice da je broj cijepljenih u riječkoj bolnici manji nego ikad, poziva sve građane na cijepljenje kao najbolju zaštitu od koronavirusa.


– U KBC-u Rijeka posljednjih tjedana relativno je stabilno stanje, brojke hospitaliziranih COVID-19 pacijenata stalno se kreću oko 120. U posljednjih tjedan dana najveći broj koji smo imali je 123, i to ovog ponedjeljka, a sad ih je 120. Osim devetero pacijenata na respiratoru, još je jedan bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja na ECMO uređaju, a njegovo stanje procjenjujemo stabilnim, rekao nam je ravnatelj Ružić.
Bolnica je, kaže, pred izazovima zbog širenja omikron varijante, zbog čega među zaposlenima u bolnici ima dosta »ispada« iz pogona, no organizacijski se na dnevnoj bazi uspješno pokrivaju.


Na liječenju su i dalje mahom osobe koje nisu cijepljene, dok je cijepljenih, kaže Ružić, najmanje otkako je počela pandemija, ispod 15 posto.


– Dakle, dominiraju pacijenti koji su necijepljeni, što još jednom upućuje na korist cjepiva u zaštiti od težih oblika bolesti i ishoda, poentira ravnatelj i ističe da u riječkoj bolnici nema niti jednog pacijenta koji je primio treću, »booster« dozu cjepiva. Činjenicu da je broj hospitaliziranih visok unatoč tome što se o omikronu govori kao o blažoj varijanti virusa Ružić objašnjava time što – unatoč tome što je stopa hospitalizacije među oboljelima sada vjerojatno manja, zbog velikog broja oboljelih i dalje veliki broj pacijenata treba bolničko liječenje.


Prirodna selekcija


– Nadamo se da neće biti potrebe za značajnim povećanjem kapaciteta. Bolnica je spremna, iz dana u dan planiramo rezervne kapacitete, a redovito imamo sastanke kriznog stožera gdje se sluša mišljenje struke, usuglašavaju svi aspekti rada i harmonizira organizacija na način da u svakom trenutku možemo primiti svakog COVID-pozitivnog bolesnika. Naravno i da uz to budemo što uspješniji i dostupniji svim drugim pacijentima s drugim indikacijama, poručuje Ružić.


Kolona za testiranje


Protekla dva dana ponovo su zabilježene velike gužve za drive-in testiranje na koronavirus u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Mlaki, kakve su i inače proteklih tjedana, posebice u danima nakon vikenda. Jučer se kolona vozila koja su čekala na drive-in testiranje protezala sve do Žabice, a u jednom trenutku kod Tržnice Brajda intervenirali su i komunalni redari. Prema gužvama koje su zabilježene i jučer, narednih dana teško se može očekivati smanjenje brojki zaraženih koronavirusom.