SEZONA KUPANJA

Od 1. lipnja počinje naplata parkiranja u Kostreni, za dva sata plaćat će se 10 kuna

Barbara Čalušić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Vraća se i naplata na parkiralište u Žurkovu gdje će parkirati moći samo vlasnici sezonskih karata. Cijena za sva kostrenska parkirališta je 400, a za osobe s prebivalištem u Kostreni 100 kunaKOSTRENA – Sezonska naplata parkiranja u Kostreni starta od ponedjeljka, a ove godine cijena dnevne karte do kraja radnog vremena prakirališta iznosi 30 kuna.


Dva sata parkiranja naplaćuju se 10 kuna, odnosno 20 kuna za četiri sata, dok je 120 kuna parkirna karta za 24 sata parkiranja.


Sezonska pretplata za sva kostrenska parkirališta i čitav period naplate do 30. rujna iznosi 400 kuna, dok je sezonska pretplata za osobe s prebivalištem u Kostreni 100 kuna, a za povlaštene korisnike – osobe s invaliditetom i osobe sa statusom hrvatskih branitelja s prebivalištem u Općini Kostrena – 50 kuna.


Atraktivan prostor
Vraća se i naplata na parkiralište u Žurkovu gdje će ove godine moći parkirati samo vlasnici sezonskih karata. Parkiralištem od ove godine upravlja Komunalno društvu Kostrena nakon što je zbog proširenja pristupne ceste Općina Kostrena otkupila zemljišta od privatnih vlasnika.


U Općini Kostrena poručuju da je riječ o parkiralištu koje jedino nije bilo pod automatskom, nego gotovinskom naplatom, pa je slijedom preporuka o beskontaktnom plaćanju kad god je to moguće, iznimno ove godine u Žurkovu odabrana opcija parkiranja isključivo za one koji će imati kupljenu sezonsku pretplatu koja vrijedi i za ostala kostrenska parkirališta.


U Općini Kostrena najavljuju kako će za sljedeću sezonu Žurkovo dobiti novu komunalnu opremu za automatsku naplatu parkiranja, ali i proširenu prometnicu kao preduvjet daljnjeg uređenja jednog od najatraktivnijih kostrenskih prostora.


Mještani s adresom u Žurkovu imaju besplatan pristup, dok pravne osobe koje djeluju na području Žurkova, kao i svi nositelji koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, imaju pravo na kupnju dvije povlaštene pretplate po cijeni od 100 kuna.


Parkirne karte mogu se kupiti na automatima koji izdaju potvrdu o parkiranju, putem usluge m-parking na broj 708101 te putem mobilne aplikacije PayDo koja privatnim i poslovnim korisnicima omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, što je naročito korisno za turiste.


Sezonska pretplata može se kupiti u službenim prostorijama KD-a Kostrena na adresi Žuknica 1b južni ulaz u Sportsku dvoranu Kostrena od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 16 sati. Parkiranje se u Kostreni naplaćuje se od 7 do 21 sat, izuzev u periodima od 1. do 15. lipnja te od 15. do 30 rujna, kada će radno vrijeme parkirališta biti skraćeno i pod naplatom do 19 sati, kako bi Općina i na taj način dala dodatni poticaj kostrenskim ugostiteljima i olakšala financijski teret kupačima i posjetiteljima.


Uređene plaže


Ove godine dohranjena je i uređena plaža Veli Jarak kod Jedriličarskog kluba Galeb koju je uništilo jugo. Na istoj plaži sanira se plato i prilaz tušu, farbat će se ograde duž obalnog puta, kao i ograde i rukohvati na plažama te popraviti i zamijeniti dotrajali dijelovi. Sanirane su rupe na plaži kod ronilačkog centra, prilaz u more i obalni zid na lokaciji Podumboko.


Na Svežnju će biti postavljen novi dizajnerski tuš, kabina za presvlačenje i klupe izrađene u okviru projekta Lungomare Art i urediti prilaz plaži. Sredinom lipnja proradit će tuševi, postavit će se zaštitne barijere za kupače koje će od ove godine biti postavljene i na plaži Perilo kod Stare vode. Obalni put trebao bi uskoro dobiti i besplatan Wi-Fi u okviru projekta WiFi4EU.


Unatoč popuštanju protuepidemijskih mjera, u Općini Kostrena podsjećaju na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se primjenjuju za kupanje u moru pa bi tako maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak na površini od stotinu četvornih metara trebao biti 15 osoba, a savjetuje se i pridržavanje pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Koncesionari bi trebali odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je koristi drugi gost.