Elektroindustrijska i obrtnička škola

Obrazovanje za budućnost i u Rijeci. Tehničar za mehatroniku liječit će “bolesne” robote

Vladimir Mrvoš

Gabriel Jagodin od malih nogu zanima se za robote, a svoj maturalni rad uz mentorstvo Zorana Kneževića kao maturant napravio je na Tehničkom fakultetu na kojem je od jeseni i brucošRIJEKA – Kada govorimo o obrazovanju mladih, česta je tema da nedostaje uobičajenih obrtničkih zanimanja i da je danas teško naći pravog majstora za obične kućne poslove. Budućnost koja je pred nama govori da se i svakodnevni posao automatizira i da će takve uobičajene kućne obrtničke poslove u možda u budućnosti obavljati roboti, ali se postavlja pitanje tko će njih popravljati.


Odgovor – također roboti, možda je jedno od rješenja, ali i jednom će i ljudska ruka odnosno pamet pomoći kada i roboti ne mogu riješiti problem. Jedno od zanimanja koji nudi takvo rješenje je, tehničar za mehatroniku, koji će u budućnosti instalirati, održavati i servisirati robotske i automatizirane sustave, odnosno radi se o zanimanju “potpunog tehničara za industriju 21. stoljeća”. To zanimanje je takvo, da se njegovi polaznici već u startu odlučuju na cjeloživotno obrazovanje, odnosno da poslije srednje škole, u pravilu moraju nastaviti školovanje na nekom od tehničkih fakulteta i da nikada nema prestanka učenja i stjecanja novih znanja.


U Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi u Rijeka, provode zanimljiv projekt, da pojedini maturatni svoj završni maturalni rad rade u suradnji s Tehničkim fakutetom u Rijeci.
– Suradnja škole i Tehničkog fakulteta počela je čim sam se zaposlio u školi (2014./15.) jer sam u sklopu predmeta Kontrola i mjerenja učenike vodio u laboratorij za ispitivanje materijala, kaže nam Zoran Knežević, nastavnik te škole, te napominje, nakon toga smo kroz RCK formalizirali suradnju ugovorom.


Stara oprema – novi život


U jesen 2021. na Tehnički fakultet dolazi njegov kolega sa studija, doc. dr. sc. Matej Fonović kao znanstvenik povratnik koji nakon dugogodišnjeg iskustva rada u njemačkoj industriji – Continental.


– Dolazi na Zavod za materijale i traži rješenja za staru laboratorijsku opremu. Kako radim u elektro školi, pitao me imam li nekoga tko bi mogao digitalizirati staru laboratorijsku opremu. Tako smo došli na ideju da provjerimo znanja i vještine naših maturanata tako što su svoje završne radove izvašavali u laboratorijima za toplinsku obradu čelika i laboratoriju za ispitivanje mehaničkih svojstava materijala. Ove godine maturant Gabriel Jagodin na Tehničkom fakultetu digitalizirao je rad hidrauličke kidalice, kaže Knežević.


– Uspio sam upisati željeni Tehnički fakultet Rijeka smjer Elektrotehnika, kaže nam Gabrijel, te napominje da je jednako uzbuđen kao što sam je bio prije četiri godine kad sam nakon Osnovne škole Pećine Rijeka bio pred upisom u Srednju školu. Nije bilo jednostavno što točno izabrati. Imao sam puno interesa, od 5. do 8. razreda redovno sam pohađao tečajeve CTK Rijeka, a najdraži su mi bili programiranje i robotika. Jedno je bilo sigurno – želio sam svakako upisati strukovnu srednju školu jer onda imam “kruh u rukama”, i veći izbor, mogu se zaposliti ili ići dalje na fakultet.


Gabriel kaže da je uz pomoć i podršku roditelja, izabrao program Tehničar za mehatroniku u trajanju 4 godine u kojem su bili svi njegovi interesi: elektrotehnika, strojarstvo, računalstvo, automatizacija.


– Po čemu ću pamtiti 4 godine – proletjele su u tren – nezaboravna ekipa iz razreda i profesori koji su se trudili prenijeti nam širinu znanja i vezu s praksom, od kojih bih posebno istaknuo i najviše su utjecali na mene i moj rad, prof. Guido Ćikovič, prof. Zoran Knežević i prof. Dino Delač. Za naglasiti je, kako smo uspjeli prebroditi ove 2 zadnje godine, i veliko hvala prof. Borisu Caputu na organizaciji i prof. Dinu Delaču koji nas je i pratio na projektu Erasmus+ u Zaragozi u Španjolskoj, gdje sam sa svojim kolegama u mjesec dana dobio priliku odraditi stručnu prasku u poduzeću, radio sam na popravcima i izradi robota, upoznao novu kulturu i lijepo se proveo. Nakon tog radnog i životnog iskustva, definitivno sam se odlučio upisati na Tehnički fakultet Rijeka smjer Elektrotehnika.


Objedinio svoje interese


O svom iskustvu da već kao maturant bude u kabinetima Tehničkog fakulteta i radi na zanimljivom projektu govori s oduševljenjem.


-Imao sam prilike objediniti svoje interese u svom maturalnom radu “Digitalizacija hidraulične kidalice” koji sam odradio pod mentorstvom prof. Zorana Kneževića u Laboratoriju za ispitivanje materijala Tehničkog fakulteta Rijeka. Ukoliko se ukaže prilika, tu imam prostor za nastavak rada u digitalizaciji mnogih mehaničkih strojeva. Svima koji vole tehničku struku, preporučio bih ovaj svoj put – sve je dostupno i kvalitetno ovdje u našem gradu, od programa CTK Rijeka, programa EIOŠ Rijeka i nakon toga imate struku, spremni ste za rad u praksi ili dalje usavršavnje u struci kroz Tehnički fakultet Rijeka i korištenje svih mogućnosti koje se nude, Erasmus+ i stručna praksa, kaže brucoš Gabriel.


-Upravo na Erasmus programima u inozemstvu učenici dolaze u doticaj s najsuvremenijom industrijom te stječu znanja i vještine koje će tek postati neophodne na našem tržištu rada, od programiranja, sklapanja i testiranja novih proizvoda, što je pokazao u svom radu i Gabriel Jagodin, koristeći iskustva i znanja koja je stekao i u Španjolskoj, zaključuje Knežević i napominje da će i nove školske godine trojica maturanata imati priliku svoje radove napraviti na Tehničkom fakultetu.