SRC Mlaka

Obnovljeni teniski teren na Mlaci isprobao gradonačelnik Filipović, moguća online rezervacija

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Cijena jednog sata korištenja terena je 40 kuna, odnosno 50 kuna ako se koristi rasvjeta. Termine korištenja teniskog igrališta građani mogu rezervirati putem online aplikacijeU sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Mlaka predstavljeno je obnovljeno tenisko igralište koje će prvenstveno biti na raspolaganju rekreativcima.


Kako je prigodom predstavljanja kazao riječki gradonačelnik Marko Filipović, SRC Mlaka izgrađen je prije punih pedeset godina, 1971., ali je još uvijek u funkciji te dio njegovih prostora koristi i Kuglački klub Mlaka, jedan od najtrofejnijih u Rijeci.


Za što veći broj građana


– Cilj uređenja teniskog terena u sklopu SRC Mlaka je omogućiti korištenje terena što većem broju građana koji se tenisom bave rekreativno te će od sada, uz članove Tenis kluba Wimbledon, veći broj rekreativaca moći igrati na jednom od najkvalitetnijih teniskih terena u Rijeci.


Foto galerija: Obnovljen teniski teren na Mlaci Foto: Mateo Levak
Ovaj novi teren doprinijet će razvoju sporta i rekreacije. Njegova obnova započela je u lipnju 2021. godine, a uključila je pripremne radove na sanaciji podloge, radove na čišćenju terena od korova, obnavljanje postojeće podloge, iskope i betoniranje stupova za teniske mreže, dobavu i ugradnju umjetne trave i kvarcnog pijeska, popravak zaštitne ograde te ličenje zidova i ograde.


Vrijednost obnove i uređenja terena iznosi 350 tisuća kuna, kazao je gradonačelnik Filipović, dodajući kako Grad Rijeka nastavlja s ulaganjima u terenima s umjetnom travom na nogometnim igralištima.


Koliko za sat tenisa?


Sportsko-rekreacijskim centrom Mlaka danas upravlja TD Rijeka sport d.o.o., čiji je direktor Igor Butorac kazao kako je teniski teren na Mlaki jedan od deset najsuvremenijih takvog tipa u Hrvatskoj.


– Svi zainteresirani građani moći će koristiti teniski teren tijekom ljetnog perioda radnim danima od 16 do 22 sata, a kada završe godišnji odmori pojačat ćemo termine.


Cijena jednog sata korištenja terena je 40 kuna, odnosno 50 kuna ako se koristi rasvjeta. Termine korištenja teniskog igrališta građani mogu rezervirati već od ovog utorka putem online aplikacije, kazao je Butorac.Glavni dio objekta SRC Mlaka, čija bruto tlocrtna površina građevine iznosi 1.750 četvornih metara, čine kuglana, mala dvorana i tenis igralište, a pomoćni prostori su svlačionice, uredske prostorije i kotlovnica.


Gledalište SRC Mlaka ima 150 sjedećih mjesta.


Što SRC Mlaka nudi osim tenisa?


U SRC Mlaka osim tenisa, moguće je trenirati i karate, wushu te kuglanje. Podsjetimo, upravo je kuglana SRC Mlaka domaći teren najtrofejnijim riječkim ženskim ekipama kuglačkih klubova Rijeka i Mlaka. SRC Mlaka ima približno petnaest tisuća ulaza korisnika godišnje.


Godine 2019. u sportskim objektima kojima upravlja TD Rijeka sport zabilježena su 807.282 ulaza sportaša i rekreativaca. Tijekom prošle, 2020. godine, unatoč brojnim ograničenjima korištenja sportskih objekata zbog pandemije COVID-19, u sportskim objektima TD Rijeka sporta zabilježen je 511.901 ulaz sportaša i rekreativaca.Prema podacima TD Rijeka sporta, rekreativci u Rijeci najviše koriste Otvoreno igralište Kampus na Trsatu i Bazene Kantrida. Grad Rijeka brine o oko 40 objekata sporta i tehničke kulture osiguravajući time sve potrebne uvjeta za provedbu programa sporta.


Sredstva za upravljanje i održavanje objekata djelomično osigurava TD Rijeka sport kroz vlastitu djelatnost, a preostala potrebna sredstva osiguravaju se proračunom Grada Rijeke. Od 2000. do 2020. godine Grad Rijeka je u izgradnju sportskih objekata uložio više od 370 milijuna kuna, odnosno, čak 13 puta više nego u razdoblju od 1997. do 2000. godine.


Rijeka 2022. Europski grad sporta


Rijeka u 2022. godini nosi titulu Europski grad sporta, koju dodjeljuje organizacija ACES Europe. Titulu godišnje dobije više gradova koji broje od 25.000 do 500.000 stanovnika, a temeljem trenutnih sportskih programa, infrastrukture i kapaciteta kojima gradovi raspolažu.


Titula je potvrda dosadašnje sportske orijentacije grada i prilika gradu nositelju titule da u godini proglašenja dodatno razvija svoju sportsku orijentaciju, a jedan od glavnih ciljeva je dodatno povećati dostupnost sporta građanima.