Dovršeni radovi

Obnovljeni prozori na zgradi OŠ Bakar, čekali su na to 60 godina

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

PGŽ svake godine izdvaja proračunska sredstva za kapitalne projekte, ali i za investicijsko održavanje školaZamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, u pratnji ravnatelja Tomislava Uzelca Šćirana obišli su Osnovnu školu Bakar u kojoj je dovršena obnova prozora na školi, a investiciju vrijednu 627.500 kuna financirala je Primorsko-goranska županija.


Obnova prozora trajala je mjesec dana, a radove je izvodila tvrtka Lokve iz Lokava.


– Svake godine Primorsko-goranska županija izdvaja znatna proračunska sredstva kako za kapitalne projekte, tako i za investicijsko održavanje škola, a ove godine u plan je uvrštena i OŠ Bakar.
U ovoj je godini za investicijsko održavanje škola izdvojeno pet milijuna kuna, a u projekt je bila uključena i OŠ Bakar s obnovom prozora, vrijednosti radova blizu 630 milijuna kuna, kazala je zamjenica Medarić.


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin kazala je kako se radi o jednoj od većih investicijskih ulaganja u ovoj godini.


Županija je uz pet milijuna kuna za investicijska ulaganja osigurala i 20 milijuna kuna za kapitalne projekte – izgradnju sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci, dogradnju Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab i završetak regionalnog centra kompetentnosti Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, rekla je pročelnica Stilin i najavila i skorašnji završetak obnove fasade na obrtničkoj srednjoj školi u Opatiji.


Ravnatelj OŠ Bakar Tomislav Uzelac Šćiran zahvalio se Županiji na vrijednoj donaciji, kao i drugim ulaganjima u programe i projekte škole.


– Zahvaljujemo Županiji na ulaganjima u našoj školi. Ovo je još jedna u nizu lijepih priča koja raduje i naše učenike i djelatnike. Prozori su na našoj zgradi posljednji puta mijenjani prije više od šezdeset godina.


S obzirom da je zgrada pod zaštitom konzervatora, i zamijenjeni prozori su drveni i u zelenoj boji kakva je bila i prije.


Obnovljena su u cijelosti 52 prozora koliko ih se nalazi na zgradi, čime je postignuta i energetska učinkovitost, a i naši učenici i djelatnici kažu kako su sada učionice puno toplije.


Ovaj je projekt podignuo i školski standard naših u našoj školi, kazao je ravnatelj Uzelac Šćiran, dodajući kako se u OŠ Bakar trenutno provode četiri europska projekta te kako je Škola nedavno dobila Erasmus+ akreditaciju Agencije za mobilnost i programe Europske unije, koja omogućava pristup neograničenim sredstvima iz programa do 2027. godine.


Uz Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, OŠ Bakar tako je postala jedina ustanova u PGŽ-u kojoj je ta akreditacija odobrena, a pritom je bila i prva na nacionalnoj listi s 93 od mogućih 100 bodova.