Ulaganja u gradske objekte

Obnova. Tri riječke škole i dva vrtića dobivaju solarne elektrane

Ingrid Šestan Kučić

Riječ je o osnovnim školama »Eugen Kumičić«, Gornja Vežica i Srdoči te o dječjim vrtićima Krnjevo i GalebRIJEKA – Grad Rijeka u ovoj godini planira započeti radove na izgradnji solarnih elektrana na zgradama dječjih vrtića i osnovnih škola. Solarne elektrane trebale bi dobiti tri škole te dva vrtića, a riječ je o osnovnim školama »Eugen Kumičić«, Gornja Vežica i Srdoči te o dječjim vrtićima Krnjevo i Galeb. Procijenjena vrijednost radova je 228 tisuća eura, a postavljanje solarnih elektrana realizirat će se u periodu od ožujka do svibnja. Izgradnja sunčanih elektrana realizirat će se na ravnim krovovima odabranih objekata radi proizvodnje električne energije za vlastite potrebe, s predajom viška električne energije HEP ODS-u u elektroenergetsku mrežu.


Izgradnja vrtića Krnjevo


Istovremeno, u periodu od ožujka do lipnja, izvest će se i energetska obnova vrtića Radost u Ulici Franje Čandeka. Riječ je o radovima čija vrijednost iznosi 228 tisuća eura, a izvođač je Zanatska zadruga Gradin. Radovi podrazumijevaju obnovu ovojnice objekta oblaganjem ETICS sustavom s pločama od kamene vune, toplinsku izolaciju stropa iznad grijanog prostora, zamjenu pokrova kosog krova, zamjenu postojeće vanjske stolarije, proširenje plinske instalacije, izmjenu termostatskih glava te zamjenu postojećih rasvjetnih tijela led rasvjetom, kao i uređenje okoliša objekta.


Prema planovima Grada Rijeke, u lipnju bi trebali početi radovi na izgradnji novog vrtića Krnjevo. Vrtić, čija će izgradnja stajati 2,5 milijuna eura, trebao bi biti izgrađen u svibnju iduće godine, a realizacijom tog projekta riječki vrtićki kapaciteti povećat će se za 84 mjesta. Vrtić će biti smješten na lokaciji kontaktne zone starog naselja Zamet-Baredice i novog naselja Krnjevo, odnosno između Nove ceste i Ulice braće Monjac te Becićeve ulice, na ukupnoj površini od oko 3.500 četvornih metara, dok će sam vrtić imati površinu od oko 1.450 četvornih metara. U tom će objektu biti smještene dvije jasličke i dvije vrtićke skupine na talijanskom jeziku i jedna s programom na hrvatskom jeziku i ranim učenjem talijanskog jezika.


Uređenje okoliša
U riječke vrtićke objekte ove će se godine ukupno uložiti 2.785.535 eura, a najveći dio sredstava namijenjen je upravo za vrtić na Krnjevu. U investicijsko i tekuće održavanje objekata planira se uložiti 370 tisuća eura, a tim sredstvima obavit će se radovi u 16 objekata. Uglavnom je riječ o radovima unutarnjeg i vanjskog održavanja koji će se realizirati tijekom ljetnih mjeseci, a odnose se na sanaciju podova i stropova te sustava za grijanje. Za tri vrtićka objekta, Mavrica,Srdoči i Đurđice, u planu je i uređenje dijela okoliša, odnosno izmjena drvenih rukohvata vrata i ograde, uređenje vanjskog igrališta te poboljšanje sigurnosnih uvjeta, a realizacija tih radova započet će već u ožujku i realizirat će se do listopada.


Radovi u dvanaest škola


U tekuće i investicijsko održavanje škola ove će se godine uložiti gotovo 200 tisuća eura, a radovima će biti obuhvaćeno dvanaest školskih objekata. Riječ je o radovima unutarnjeg i vanjskog uređenja zgrada poput sanacija podova i stropova, sanitarnih čvorova, krovova, dimnjaka te vanjskog okolišta. Takvi će se radovi do kraja ljetnih mjeseci realizirati u osnovnim školama Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, Gelsi, Gornja Vežica, Ivana Zajca, Kantrida, Pehlin, Škurinje, Turnić i Vežica.