Rat cijena

Objavljena nova cijena odvoza smeća na Marišćinu, enormno poskupljenje odgođeno do srpnja

Marinko Glavan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Nove cijene vrijedit će do srpnja. Taj je rok komunalcima dan kako bi do tad povećali postotak odvojeno prikupljenog korisnog otpada, a nakon toga ide novo poskupljenjeZbrinjavanje smeća u Centru za gospodarenje otpadom(CGO) Marišćina od sutra je trebalo poskupiti s 470 na 1.180 kuna po toni, no poskupljenje će ipak biti znatno manje, s 470 na 540 kuna po toni, potvrdio je Miodrag Šarac, direktor Ekoplusa, tvrtke koja upravlja Marišćinom.


– Nova cijena, odlukom Nadzornog odbora Ekoplusa, na snagu stupa 1. listopada. Ekoplus je umanjio novu cijenu prihvata otpada za iznos koji Fond sufinancira za zbrinjavanje goriva iz otpada, a to je 134 kune, budući da sufinanciraju do 5.600.000 kuna, što čini 40 posto prihvatljivih troškova, kako smo i najavili.


Postigli smo dogovor s komunalnim društvima – građani neće osjetiti nikakav zastoj i komunalna društva od sutra mogu najnormalnije dovoziti otpad na CGO Marišćina koji će im se naplaćivati prema novom cjeniku.
Nama je najviše stalo da sustav funkcionira i posljednjih nekoliko dana održali smo dodatne sastanke s predstavnicima komunalnih društava iako za nove cijene znaju još od srpnja, s ciljem da naši građani ne osjete nikakve probleme vezane za odvoz otpada, poručio je predsjednik Uprave Ekoplus-a, Miodrag Šarac.


Dodaje kako će, obzirom na 50 posto dodatnog popusta na nove cijene, Ekoplus imati problema s likvidnošću što će se morati pokrivati uz pomoć kredita te da će Skupština Društva o gubicima i stanju izvijestiti nakon završnog obračuna.


Nove cijene vrijedit će, kako neslužbeno saznajemo, do srpnja iduće godine. Taj je rok komunalcima dan kako bi do tad povećali postotak odvojeno prikupljenog korisnog otpada, a nakon toga će cijena opet biti povećana.