Dobra ponuda

Obišli smo riječki “trbuh grada”: Toplina žari, ali na placu se mora

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najviše ljudi ima do 10 ujutro, a poslije 12 nema gotovo nikoga. Ovih dana je jako vruće. Ljudi manje kupuju, a ulogu igra više faktora, od virusa, pa sve do vrućine, kaže prodavačica Gordana



RIJEKA – Ovoga tjedna svjedočimo toplinskom udaru čiji se vrhunac tek očekuje za vikend. Užaren gradski asfalt i nesnosne vrućine nisu spriječile građane i građanke Rijeke, kao ni turiste, da pohrle na riječku tržnicu ne bi li nabavili željene namirnice. Provjerili smo ponudu na Placi, što posjetitelji kupuju, koje su tražene namirnice i što se sprema za jelo ljeti, za vrijeme vrućina.


Ćušpajz


– Najviše ljudi ima do 10 ujutro, kasnije nastupa zatišje, pa tako poslije 12 nema gotovo nikoga. Ovih dana je jako vruće. Ljudi manje kupuju, a ulogu igra više faktora, od virusa, pa sve do vrućine, rekla nam je Gordana.


U hladu smo sreli Marijanu koja nam je na pitanje što je kupila na placi rekla – »niš puno, aš je teplo«. Kupljene inćune pripremit će s krumpirom i salatom. Ljeti obavezno pije puno tekućine, svako toliko popije čašu vode, bez obzira na žeđ.


Foto Marko Gracin




Malo dalje, na štandu kod prodavačice Senke od voća se najviše prodaju breskve, šljive i odnedavno grožđe. Ona ljeti najviše sprema ribu, meso te juhu nekoliko puta tjedno. Od povrća voli pomidor, krastavac, blitvu te mahune koje pripremi na salatu ili ih iskoristi za ćušpajz, kako sama kaže.


Šljive i breskve najviše se prodaju i na Alminom štandu, dok kruške kojih ima u izobilju, puno manje. Jučer je prodala samo kilu krušaka, kako ističe. Od povrća se prodaju pomidori, zelena salata, a krastavci, koji su inače poznati kao osvježavajući dio ljetne salate, se iznenađujuće slabo prodaju.


Ljetni meni uključuje puno salate, koji sendvič, uglavnom sve lagano i ono što se ne treba puno kuhati i pripremati, rekla je Alma na pitanje što čini njezine ljetne obroke.


– Pripremim lagano, nekad punjene paprike, koristim uvijek salatu, paradajz. Ribu tu i tamo. Dolazim uglavnom ujutro kad nije jako sunce i pijem puno, puno vode, rekla je Stanka.


Skupe jagode


Jučerašnja ponuda riječke place uključuje razne vrste zelenih salata po 10 kuna, zatim krastavce, papriku i pomidore koji se inače koriste u pripremi ljetnih salata te su također oko deset kuna. Breskve i nektarine su 10-15 kuna, a istarska kruška 12 kuna. Od šumskog voća, košarica velikih kupina je 15 kuna, a košarica jagoda, malina i borovnica je 20 kuna. Za kilo šumskih jagoda dat ćete 100 kuna, a za vodom bogatu lubenicu koja je »hit ljeta«, svega 5 kuna.


Foto Marko Gracin


U ribarnici među velikim izborom svježe ulovljene ribe najprodavaniji su inćuni po 10-20 kuna, srdele po 20 kuna, pišmolji i plavice po 30 kuna i papaline po 20. Od ostale ribe, tu je raža po 50 kuna, mačka po 20, romb 120 kuna, zubatac 140 kuna, hotobnica 120 kuna, manja žaba 80 te veća žaba 140 kuna, orada 240, girice 80 kuna, pauk 10 kuna te kozice i oslić po 100 kuna.