Gradska (ne)čistoća

Obišli smo grad u potrazi za nagomilanim smećem na ulicama. Evo na što smo sve naišli

Slavica Kleva

PARKIRALIŠTE KOD »SOCIJALNOG« / Snimio Sergej DRECHSLER

PARKIRALIŠTE KOD »SOCIJALNOG« / Snimio Sergej DRECHSLER

Nadomak restorana Index na Brajdi stablo ograđeno betonskim blokom guši se u smeću. Tko je kriv? Isključivo čovjek koji i u vlastitoj kući, očito, ne drži do reda i higijene. Zatekli smo tu i plastične vilice, hrpu papirića, vrećica, omota od hrane... Premda će Čistoća ukloniti smeće, moderni spremnici ostali su prazni, a nalaze se svega nekoliko metara daljeRIJEKA  Da grad može biti čišći, svakako može, uvijek ima prostora za pozitivne pomake, no kako smo u trosatnoj vožnji gradom i njegovim kvartovima u potrazi za nagomilanim smećem koje »kipi« iz kontejnera uočili, takvi prizori ipak nisu bili česti.


No, krenimo redom, nadomak restorana Index na Brajdi gdje je trenutno autobusna stanica premještena samo petnaestak, dvadeset metara dalje, stablo ograđeno betonskim blokom guši se u smeću. Tko je kriv? Isključivo čovjek koji i u vlastitoj kući, očito, ne drži do reda i higijene.


Prepuni spremnik za papir u Ulici Brdo / Snimio Sergej DRECHSLER


Prepuni spremnik za papir u Ulici Brdo / Snimio Sergej DRECHSLER

Zatekli smo tu i plastične vilice, hrpu papirića, vrećica, omota od hrane… Premda će Čistoća ukloniti smeće, moderni spremnici ostali su prazni, a nalaze se na autobusnoj stanici, no po svemu sudeći »predaleko« su, teško je napraviti nekoliko koraka i baciti smeće u kontejner. Nema drugog objašnjenja osim da su pojedini naši sugrađani nemarni, ne peče ih savjest ako bace smeće na ulicu.


Uz ulicu Riva na autobusnim stanicama dovoljan broj košara za smeće. Na području tržnice, u ulici Riva Boduli pored kontejnera složene drvene kašete. Iako im tu nije mjesto, uredno su posložene i čekaju da ih gradska Čistoća pokupi.Čišćenje grada, bilo da se radi o centru ili rubnim dijelovima grada, konstantno se unapređuje, a aktivnosti intenziviraju. Svaki dan u tjednu ulice se pometaju, ručno i strojno, a u centru grada peru vodom pod pritiskom i dodanim sredstvima (deterdžentima) koji uz kvalitetu pranja pružaju i dezinfekcijski te dezodorirajući učinak. Iako se veći dio navedenog posla u samom centru grada odrađuje u noćnoj smjeni, djelatnici KD-a Čistoća prisutni su tijekom cijelog dana tako da se noću detaljno očišćene površine i danju održavaju u urednom stanju.I u Demetrovoj ulici nismo naišli na smeće, kontejneri zatvoreni, relativno čisto izgleda cijela ulica koja vodi s tržnice. Pročešljali smo Šetalište XIII divizije gdje je nevjerojatan broj spremnika za smeće, svakih tridesetak metara posložena su po četiri spremnika, za preostali otpad, plastiku, staklo, papir… Niti jedan nije bio prepun, niti oko njih pobacano smeće. Izbrojali smo ih, duž cijele ulice najmanje četrdesetak spremnika uredno posloženih.


Pećine / Snimio Sergej DRECHSLER


Pećine / Snimio Sergej DRECHSLERKod skretanja iz Ulice Janka Polića Kamova prema Tower centru, pokraj spremnika kod prvog nebodera odložena tri bora, čekaju da ih pokupi Čistoća.


Malo nečistoće zamijetismo tek oko kontejnera koji se nalaze uz Stanicu za tehnički pregled, u Radničkoj ulici ispod trgovačkog centra Lidl. Oko njega pak nema papira, kartona…


Pećine - borovi kod spremnika za smeće / Snimio Sergej DRECHSLER


Pećine – borovi kod spremnika za smeće / Snimio Sergej DRECHSLER
Kao i svih prethodnih godina, KD Čistoća ostvaruje izuzetno dobru suradnju s mjesnim odborima grada Rijeke vezano uz postavu spremnika od 5 m3. Naime, svi zainteresirani građani imaju na mrežnim stranicama KD-a Čistoća ili mjesnih odbora uvid u datume u kojima je moguće postavljanje spremnika za glomazni otpad, kao i informaciju o lokacijama. Same lokacije određuje mjesni odbor sukladno upitima građana, a KD Čistoća postavlja i odvozi spremnike.Kontejneri puni k’o šipak


Tek u Kvaternikovoj ulici nadomak osnovne škole prepun kontejner, ali smeće uredno posloženo oko spremnika, očito se čeka vozilo Čistoće. U Ulici Brdo nešto puniji kontejneri, ali smo zatekli vozilo Čistoće pa je vjerojatno dan za njihovo pražnjenje.


Kvaternikova ulica / Snimio Sergej DRECHSLER


Kvaternikova ulica / Snimio Sergej DRECHSLERKrimeja i Mihanovićeva ulica također pune uredno posloženih spremnika koji nisu puni, a ni smeća nema oko njih, baš kao ni na Piramidi.


U cjelini gledajući, građani uredno odlažu otpad / Snimio Sergej DRECHSLER


U cjelini gledajući, građani uredno odlažu otpad / Snimio Sergej DRECHSLERTek na parkiralištu Grivica, kod »socijalnog«, smeće »kipi« iz kontejnera ali ga nema uokolo. Jedan spremnik dobro razvaljen, možda ga je netko »trknuo« automobilom i prepolovio.


Pomerio je čista ulica, pored jednog kontejnera uredno posložen raspiljeni bor… Jedino moramo navesti grafite po fasadama, niti jedna nije pošteđena.


Kod Elektroprimorja u Ulici Zdenka Petranovića kontejner pun kao šipak, ali barem nema smeća oko spremnika. Provjerili smo i dva kontejnera na Potoku za odjeću i obuću, čisti su, nema oko njih nabacane robe.


Puni spremnici kod Elektroprimorja / Snimio Sergej DRECHSLER


Puni spremnici kod Elektroprimorja / Snimio Sergej DRECHSLERTek na kraju Ulice Potok netko je očigledno čistio svoj vrt pa odlučio suho granje i smeće prebaciti u obližnji kontejner. To je primjer da se ljudi ne znaju ponašati u zajednici i brinuti o svom najužem okolišu u kojem žive.


Potok- otpad iz vrtova i novogodišnje jelke / Snimio Sergej DRECHSLER


Potok- otpad iz vrtova i novogodišnje jelke / Snimio Sergej DRECHSLER
Na području djelovanja KD-a Čistoća, a to su gradovi Rijeka, Bakar, Kastav i Kraljevica te općine Čavle, Jelenje, Kostrena, Klana i Viškovo, postavljeno je 13.740 različitih spremnika za otpad, od čega je 6.704 spremnika za preostali miješani komunalni otpad te 2.184 spremnika za papir, 2.061 spremnik za staklenu ambalažu te 2.081 spremnik za plastičnu, metalnu i višeslojnu ambalažu. Građanima je na raspolaganju gotovo 7 milijuna litara kapaciteta za odvojeno prikupljanje otpada tjedno, odnosno 364 milijuna litara godišnje. Tu je i sukcesivna postava poluukopanih spremnika kako za miješani komunalni otpad, tako i za vrijedne vrste otpada, kao i novi pametni spremnici koji značajno smanjuju potrebu za košaricama za otpad na frekventnim lokacijama, ali omogućuju i odvojeno prikupljanje vrijednog otpada, odgovorili su nam iz Čistoće na pitanje koliko je spremnika građanima na raspolaganju, odnosno dostupno.Kozala - odbačeni stari ormar / Snimio Sergej DRECHSLER


Kozala – odbačeni stari ormar / Snimio Sergej DRECHSLERUlicom Prvog maja prema Kozali također spremnici uredno posloženi bez »instalacija« sa strane. Brajšina ulica također bez smeća, kao i Vjenceslava Novaka, premda je riječ o ulici s neboderima i mnogo stanara, pa se može očekivati i više nereda, no ugodno iznenađenje. I u Ulici Ante Kovačića nismo zatekli nered, osim što na autobusnoj stanici na Kozali ne zamijetismo koš za smeće.


Kozala - ostavljeni otpad / Snimio Sergej DRECHSLER


Kozala – ostavljeni otpad / Snimio Sergej DRECHSLERNa vrhu Ulice Kozala pored Čistoćina spremnika ostavljen je rastavljeni ormar, pa nek je na sramotu osobe koja ga je tamo ostavila. No, baš u tom trenutku naišlo je »malo zeleno« vozilo Čistoće koje će ukloniti sramotu jednog sugrađanina.


Mihačeva draga / Snimio Sergej DRECHSLER


Mihačeva draga / Snimio Sergej DRECHSLERU Mihačevoj dragi reciklažno dvorište za građevni materijal, ali to nije brinulo neke nemarne sugrađane koji su mrtvi hladni ostavili pored spremnika uz cestu nabacane stare madrace, plastične bačve, čak i azbestne crijepove, automobilske gume… A niti pedeset metara dalje otvoreno reciklažno dvorište Čistoće!


Mihačeva draga / Snimio Sergej DRECHSLER


Mihačeva draga / Snimio Sergej DRECHSLERKrevet uz rub ceste


Ulica Rudolfa Tomšića također uredna i čista, u Vukovarskoj posloženi spremnici sve do Pehlina. Tek na početku Pehlina, iznad praonice automobila, netko je ostavio krevet na rasklapanje uz rub ceste.


Kućna vrata i ostali krupni otpad bio je složen i uz baje u Crnčićevoj ulici na Krnjevu, a prilična gomila raznog smeća, pa čak i automobilskih guma »krasila« je područje oko kontejnera pokraj stambene zgrade u neposrednoj blizini Kauflanda…


Za komentar gradske čistoće ili nečistoće zamolili smo nadležne u KD-u Čistoća, gdje kažu kako je »situacija vezana uz čistoću grada, što potvrđuju reakcije građana i medija, zadovoljavajuća«.Spremnici za otpad u širem centru grada prazne se minimalno 6, pa čak i do 12 puta tjedno, bilo da se radi o komunalnom otpadu ili o odvojeno prikupljenim vrijednim vrstama otpada. Na rubnim dijelovima grada to je 3 puta tjedno za preostali, komunalni miješani otpad, te više puta mjesečno za odvojeno prikupljeni otpad (najčešće jednom tjedno). Košarice za otpatke u centru grada prazne se više puta tijekom dana kao što se praktički tijekom cijelog dana obilaze i autobusne postaje i nogostupi te sve skupa sustavno čisti jer uslijed velike frekvencije na tim mjestima za to postoji potreba.– Vrlo su pozitivni komentari građana na održavanje ulica tijekom cijelog adventskog, kao i postblagdanskog razdoblja, ali općenito i na godišnjoj razini, ističu u KD-u Čistoća.


– Nije nevažno istaknuti da je Rijeka za hrvatske pojmove relativno velik grad s pojedinim izuzetno frekventnim dijelovima kojima dnevno prolazi velik broj stanovnika i vozila te je održavanje njihove čistoće svakodnevni posao koji, takoreći, nikad ne prestaje. Nije zanemariva ni konfiguracija terena koja je, kao što je poznato, jedna od najizazovnijih u Republici Hrvatskoj, pa su i sami djelatnici KD-a Čistoća, programi i oprema pripremljeni na sve izazove vezane uz sam posao. Unatoč činjenici da se i KD Čistoća susreće s problemom fluktuacije i nedostatka radne snage, svi radni zadaci se uredno i redovito izvršavaju, poručuju iz Čistoće.


Zaključak se nameće sam po sebi, osim gradske Čistoće kao temeljne logistike, mi sugrađani stvaramo svoje okruženje, biramo hoće li nam biti čisto ili prljavo, počev od svog vlastitog kućnog praga, potom ulice u kojoj živimo, kvarta, pa u konačnici i grada u cjelini. Vraćamo se na početak priče, sve počinje unutar obitelji kućnim odgojem. Čistoća, ali i kako se ponašati izvan doma, uči se od malih nogu.


Spremnici za otpad na Korzu / Snimio Sergej DRECHSLER


Spremnici za otpad na Korzu / Snimio Sergej DRECHSLER