Nije zaboravljen

Obilježen rođendan Fiorella la Guardije: Konzul koji je volio Rijeku i Riječane

Andrej Petrak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Fiorello La Guardia boravio je u Rijeci od 1904. do 1906. godine kao američki konzularni agent, a stanovnicima je ostao u sjećanju po velikoj ljubavi prema gradu i kao osoba koja je pomogla tisućama iseljenikaRIJEKA La Guardia Americon Dayom u Rijeci je svečano obilježeno 135 godina od rođenja Fiorella La Guardije, jednog od najpoznatijih stanovnika Rijeke s početka 20. stoljeća. Cjelodnevni program održan je na raznim kvarnerskim lokacijama, a sve je počelo ispred zgrade Korzo 2, gdje je La Guardia radio i živio tijekom svog boravka u Rijeci, kao konzularni predstavnik SAD-a. Na balkonu zgrade razvijena je američka zastava, na trubi je odsvirana himna SAD-a, a sve je popraćeno nastupom cheerleaders grupe.


Senad Uzelac, u ime organizatora Udruge Dea Modis, rekao je da je cilj ove nove manifestacije Riječane na Korzu upoznati s likom i djelom Fiorella La Guardije. Druga tajnica Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Jessica Giles Copeland zahvalila je na organizaciji dana kojim se slavi Fiorello La Guardia, naglasivši da naše dvije nacije njeguju dugogodišnje prijateljske odnose, a direktor Turističke zajednice Rijeke Petar Škarpa izrazio je uvjerenje da će ova manifestacija postati tradicionalnom.


U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za Fiorella La Guardiju i sve hrvatske iseljenike, a potom su uzvanici krenuli put Krka, gdje su u Vinotelu Gospoja donirali košarkaške lopte školskoj ustanovi, s ciljem promocije sporta i zdravog života. Košarkaške lopte donirane su i školskoj ustanovi u Kraljevici, a potom je upriličen svečani ručak u tamošnjem dvorcu Frankopan. U popodnevnim satima na Korzu je održan glazbeni program, nastup cheerleaders grupe te glazbeno-scensko uprizorenje života obitelji La Guardia »La Guardia Family Music Story«. Uslijedila je večernja zabava u klubu Boa, »La Guardia American Night«, uz glazbeni program i svečano rezanje rođendanske torte, u povodu 135. rođendana Fiorella La Guardije.
Fiorello La Guardia boravio je u Rijeci od 1904. do 1906. godine kao američki konzularni agent, a stanovnicima je ostao u sjećanju po velikoj ljubavi prema gradu i kao osoba koja je pomogla tisućama iseljenika, koji su iz Hrvatske potražili bolji život u Americi. New York La Guardiju pamti kao jednog od najomiljenijih gradonačelnika, po kojem se danas zove i tamošnja zračna luka. Organizaciju Fiorello La Guardia American Daya podržavaju Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, TZ Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, dok je gastro partner Gospoja Vrbnik.