"Hodali su u uniformama"

Obersnel ljut na Stožer PGŽ, organizira gradsku karantenu samo za Riječane i turiste

Damir Cupać

Foto Vedran Karuiza

Foto Vedran Karuiza

Za dva mjeseca korištenja 16 soba za zaražene i dvije sobe za osoblje samačkog hotela »3. maja« na Kantridi Grad Rijeka je osigurao 120.000 kuna iz proračunske rezerve, a poslužit će i za slučajeve samoizolacijeGradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da je Grad Rijeka osposobio karantenu za turiste čija klinička slika ne zahtijeva hospitalizaciju, kao i organiziranu karantenu, odnosno samoizolaciju za zdrave kontakte gostiju i ona će se nalaziti u samačkom hotelu »3. maja« na Kantridi, poznatom kao toblerone.


Za taj projekt iz proračunske zalihe Grada Rijeke osigurano je oko 120.000 kuna za dva mjeseca korištenja, s tim da će se po potrebi ugovor s tvrtkom »3. maj« STM d.o.o. produžiti. Osigurano je 16 soba za zaražene i dvije sobe za osoblje.


U slučaju potrebe za samoizolacijom građana Rijeke, karantena će služiti i za tu svrhu, ali isključivo za građane Rijeke, dok ostale lokalne samouprave moraju osigurati svoje karantene, budući da Županijski stožer Civilne zaštite nije želio organizirati karantenu za cijelu Primorsko-goransku županiju.


Izbori prošli, interes nestao
– Izbori su prošli pa je nestao interes za Nacionalni i Županijski stožer Civilne zaštite. Hodali su u uniformama i iskakali iz paštete, a sada ih nigdje nema. Obvezu i nadležnost osnivanja karantene prebacili su na lokalnu samoupravu i nerazumljivo je da je to tako, ali tako je i to je sada naša briga.


Apsurdno je da moramo hodati po poslovnim subjektima i moliti za prostor za karantenu, a sve zbog nerazumljivog stava Županijskog stožera Civilne zaštite koji nije zainteresiran za organizaciju karantene na jednom mjestu za Primorsko-goransku županiju.


Uspjeli smo naći prostor i ljude koji će tamo raditi i organizirati sve što je potrebno da bi karantena funkcionirala. Nerazumljivo je da nitko nije dao upute gdje će biti smješteni naši građani koji nemaju prostorne mogućnosti za samoizolaciju.


Zato smo ostavili mogućnost da se prostor zakupi i nakon 25. rujna 2020. godine. Ako nekome drugome bude potrebna karantena, sretno im bilo jer u ovu neće, poručio je Obersnel.


On je izrazio zadovoljstvo epidemiološkom situacijom u Rijeci jer su zaraženi uglavnom kontakti zaraženih osoba, a za sada nema ni jednog registriranog slučaja turista.


– Osim toga, svaki dan imamo brojna kulturna događanja i sve se održava u zadovoljavajućim uvjetima i bez incidentnih situacija pojave žarišta povezanih s tim događajima, zadovoljan je Obersnel.


Zapovjednik Gradskog stožera Civilne zaštite Hinko Mance podsjetio je na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz lipnja 2020. godine o postupanju za vrijeme pandemije COVID-19 kod pojave bolesti kod gostiju smještenim u turističkim smještajnim objektima kojim se nalaže da regionalni i lokalni stožeri Civilne zaštite i jedinice područne i lokalne samouprave osiguravaju izolaciju za goste, čija klinička slika ne zahtjeva hospitalizaciju, kao i organiziranu karantenu, odnosno samoizolaciju za zdrave kontakte gostiju.


Proračunska zaliha


– Za organizaciju te gradske karantene, Grad Rijeka će temeljem Odluke o korištenju sredstava Proračunske zalihe u Proračunu Grada Rijeke za 2020. godinu koristiti sredstva iz proračunske zalihe, s obzirom da je namjena tih sredstava upravo otklanjanje posljedica izvanrednih događaja i nepredvidivih nesreća, kao što je i aktualna pandemija koronavirusa.


Za tu je namjenu osigurano 123.500 kuna. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pripremio je detaljan protokol o postupanju u gradskoj karanteni, koji podrazumijeva opis potrebnog smještajnog kapaciteta i opremanja smještajnih jedinica, kao što su deke, jastuci, maske, rukavice…


Postupak prijema u karantenu, komunikacije osoblja i izolanata, obveza izolanata tijekom boravka u karanteni, postupka opskrbe i raspodjele hrane izolantima, praćenja zdravstvenog stanja izolanata, kao i održavanja higijene prostora, rublja i površina, pojasnio je Mance.


– Uslugu praćenja zdravstvenog stanja osoba u gradskoj karanteni osiguravati djelatnici, liječnici Doma zdravlja PGŽ-a, a za dio pomoćnih poslova po potrebi bit će osigurana i zaštitarska služba. KBC Rijeka je zadužen za uslugu održavanja higijene rublja, a udruga Terra za zbrinjavanje infektivnog otpada, naveo je Mance.