Kostrensko vijeće

NZZJZ: Kvaliteta zraka oko “Lenca” i Ine u Urinju uglavnom prve kategorije

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kostrenski općinski vijećnici bavili se ekološkim temama, saslušali i izvješće NZZJZ-aVećina mjernih stanica koje u Kostreni na području Brodogradilišta “Viktor Lenac” i Ine u Urinju bilježe onečišćenje zraka prošle su unazad dvije godine rekonstrukciju i zamjenu, a prema izvještaju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kvaliteta zraka bila je uglavnom prve kategorije i bez prekoračenja.


Četiri stanice


– Ina je u 2020. godini započela s rekonstrukcijom mjernih postaja promijenivši mjernu opremu u sve četiri stanice. Prva je napravljena u Urinju gdje je prema svim parametrima zabilježena prva kategorija zraka i 17 prekoračenja za sumporovodik, što je unutar dopuštenog broja prekoračenja od 24.


Pm10 ima pet prekoračenja u danu, a dopušteno je 35. U Pavekima je također napravljena zamjena opreme te tamo nema prekoračenja, dok na Vrhu Martinšćice, gdje postaja ima manji opseg mjerenja, nisu zabilježena prekoračenja – rekao je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene Goran Crvelin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.
Četvrta mjerna stanica koja prati Inina onečišćenja, ona na Krasici, ipak je ušla u drugu kategoriju s 210 prekoračenja kad je riječ o ozonu, dok su Paveki po pitanju ovog onečišćenja bili na granici.


Prema Crvelinovim riječima, prizemni ozon ne emitra se iz postrojenja, već se radi o polutantu koji nastaje iz perkursora ozona, najčešće dušika iz prometa.


– Taj problem ima cijelo područje Mediterana zbog velike osunčanosti, a sve se mjere prevencije koje možemo dati stanovništvu svode na slične mjere koje se ljudima daju tijekom velikih vrućina, dakle izbjegavati vremena velikih koncentracija, dodao je Crvelin ističući kako su u okolici Brodogradilišta “Viktor Lenac” također zamijenjene mjerne stanice, a ukupna taložna tvar bila je povišena samo u jednom mjesecu.


KD Kostrena


Na aktualnom satu Adriana Muždeka Prodanović iz Unije Kvarnera osvrnula se na situaciju u Komunalnom društvu Kostrena gdje, kako je kazala, vlada izrazito loša situacija na koju vijećnici Unije Kvarnera dulje vrijeme upozoravaju.


– Od fizičkih obračuna do dugotrajnih bolovanja zaposlenika, pri čemu je u zadnjih mjesec dana još dvoje zatražilo prekid radnog odnosa iako rade dugi niz godina.


Mobbing se provodi od strane jedne osobe i jeste li se vi načelniče kao predsjednik Skupštine raspitali što se dolje događa, jer nije potrebno da nam netko šalje anonimne prijave.


Svi ljudi imaju isključivo problem s jednom osobom, a mi bismo voljeli vidjeti ugovor od radu direktorice KD-a Kostrena – kazala je Muždeka Prodanović.


Načelnik Dražen Vranić odgovorio joj je da nije postavila konkretno pitanje, već je iznijela čitav niz konstatacija.


– Sve informacije koje želite dobiti vezane uz poslovanje komunalnog društva mogli ste dobiti na prošloj sjednici na kojoj je bila tema izvještaj o radu i tada ste mogli direktorici postaviti sva pitanja koja vas zanimaju.


Imate i mogućnost prava na pristup informacijama gdje bilo koja osoba u skladu s tim pravom može dobiti sve informacije koje ga zanimaju.


Krajem lipnja održana je Skupština i Nadzorni odbor društva gdje su teme bile vezane uz poslovanje i sve što se tiče poslovanja bilo je u skladu s propisima.


O mobbingu, koliko ja znam, nije pokrenut nikakav postupak. Postoje odredbe Zakona o radu koje izričito govore o mobbingu i povredi radnog odnosa, no zasad nitko od zaposlenika nije potaknuo takvu proceduru te je malo tendenciozno govoriti o njemu, poručio je Vranić.


Djelovanje i obveze vijećnika


Kostrenski vijećnici jednoglasno su usvojili Kodeks ponašanja vijećnika koji proizlazi iz novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa i koji je propisao obavezu da i jedinice lokalne samouprave donesu ovaj kodeks.


– Dužnosnici su i prije bili obaveznici zakona, a sad je proširen i na rukovodeće kadrove u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te vijećnike.


Kodeks propisuje temeljna načela djelovanja vijećnika i njihove obaveze, kao i situacije u kojima bi se mogli naći u sukobu interesa.


Tu je značajna odredba da je svaki vijećnik u roku od 15 dana stupanja na dužnost dužan dostaviti ima li pet ili više posto udjela u vlasništvu bilo kojeg poslovnog subjekta, a taj će podatak biti stavljen na općinske mrežne stranice.


Vijećnik je dužan obavijestiti ako taj poslovni subjekt stupa u odnose s Općinom Kostrena ili trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama čiji je osnivač općina, pojasnio je Vranić.