Akademska godina 2021/2022.

Novo u ponudi Sveučilišta u Rijeci: Od iduće godine studenti će moći učiti mađarski jezik i kulturu

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Nakon 20 godina najava, uspjeli smo pokrenuti kolegij mađarskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Rijeci, koji će biti namjenjen ne samo studentima tog fakulteta, nego svim našim studentima."ZAGREB – Od iduće akademske godine 2021/2022., Sveučilište u Rijeci svojim će studentima nuditi učenje mađarskog jezika i kulture. Novi program, koji će godišnje zasad upisivati 30 studenata, utemeljen je na Sporazumu o obrazovanju mađarskog jezika i kulture što su ga jučer u Zagrebu potpisali Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske i Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.


U okviru suradnje, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci na jesen će osigurati radno okruženje za mađarskog lektora. U početku će to biti lektorat, s intencijom da s vremenom preraste u studijski program kakav postoji na Sveučilištu u Zagrebu, a polazi ga više od stotinu studenata. Kako se mađarski jezik uči i na Sveučilištu u Osijeku, riječko će sveučilište biti treće u Hrvatskoj koje u okviru svojih programa ima i mađarski jezik i kulturu.


Sjajna prilika


– Nakon 20 godina najava, uspjeli smo pokrenuti kolegij mađarskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Rijeci, koji će biti namjenjen ne samo studentima tog fakulteta, nego svim našim studentima. To je sjajna prilika ne samo za učenje mađarskog jezika, nego i upoznavanje mađarske kulture te za stvaranje osnova za suradnju i partnerstvo u mnogim područjima, naglasila je prof. Prijić-Samaržija. Riječki su arhivi prebogati materijalima na mađarskom jeziku iz naše zajedničke povijesti, dodala je rektorica, pa će otvaranje mađarske katedre biti ključni element za bolju valorizaciju i korištenje dokumenata u cilju boljeg razumijevanja povijesti i sadašnjosti.


Most za mlade
Mađarski ministar Szijjártó izrazio je zadovoljstvo otvorenošću riječkog sveučilišta prema Mađarskoj i njenoj kulturi, a kao dokaz obostranog interesa za suradnjom na tom području istaknuo je kako četiri sveučilišta u Mađarskoj imaju nastavu hrvatskog jezika i kulture.


– Ova je nastava novi most između mladih Hrvatske i Mađarske, ocijenio je Szijjártó te dodao kako Rijeka ima važnu ulogu u suradnji dviju država, što se vidi i u novoj investiciji mađarskog MOL-a u riječku rafineriju.


– Značajan broj Mađara živi na ovom području, a više od 640.000 mađarskih turista posjeti to područje svake godine, naveo je mađarski ministar vanjskih poslova i najavio skoro otvorenje konzularnog predstavništva Mađarske u Rijeci.