32 vozila nabavljena u zadnjih godinu i pol dana

Novih pet prigradskih autobusa u voznom parku Autotroleja

Marinko Glavan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Obersnel: Dobili smo informaciju da je u novom programu korištenja EU sredstava Autototrolej dobio mogućnost nabavke još 37 autobusa te očekujemo da će ugovor o korištenju sredstava biti uskoro potpisanRIJEKA  Serija od posljednjih pet novih autobusa Komunalnog društva Autotrolej, od ukupno 32 nabavljena u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, predstavljena je na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske.

Foto galerija: Novi autobusi Autotroleja Foto: Vedran Karuza
Riječ je o dizel autobusima Iveco Crossway Line, ukupne vrijednosti 8.16 milijuna kuna, s PDV-om. Autobusi su prigradskog tipa, a raspolažu sa 73 mjesta, od čega je 49 sjedećih.Predstavljanju novih autobusa prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš te direktor tvrtke Autobus d.o.o. Zagreb, dobavljača vozila, Robert Vrhovski.

 


 Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako su u proteklih godinu i pol dana nabavljena 54 nova autobusa, od čega 32 kroz EU projekt “Jačanje sustava javnog prijevoza”, a 22 iz EU fondova putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.– Mogu svečano obećati da su ovo zadnji autobusi Autotroleja koje ja predstavljam, započeo je u šaljivom tonu gradonačelnik na odlasku.


– Zahvaljujući fondovima EU i potpori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u samo godinu i pol dana nabavili smo 54 nova autobusa. Ali ovo nije kraj obnove voznog parka. Dobili smo informaciju da je u novom programu korištenja EU sredstava Autototrolej dobio mogućnost nabavke još 37 autobusa te očekujemo da će ugovor o korištenju sredstava biti uskoro potpisan. To znači da će u periodu od niti tri godine biti nabavljen 91 autobus, što je gotovo dvije trećine ukupnog broja autobusa kojima Autotrolej raspolaže. Mislim da je to izvrstan podatak, prije svega za korisnike javnog prijevoza, ali i za zaposlenike Autotroleja, prije svega vozače i mehaničare, koji će moći raditi u boljim uvjetima, nego kad su u pitanju stariji autobusi, kazao je gradonačelnik Obersnel, ističući važnost EU fondova za nabavku velikog broja vozila u vrlo kratkom roku, kao i efikasnost Grada Rijeke i Riječke aglomeracije u povlačenju europskih sredstava.
– kako kreće nova financijska perspektiva Eu za narednih sedam godina, bit će sigurno prilika za nastavak ulaganja u javni gradski prijevoz, s tim da će u tom novom razdoblju naglasak biti na nabavci vozila koja koriste alternativne izvore energije, poput električne struje i vodika, rekao je Obersnel.


Direktor Autotroleja Kontuš kazao je kako će novih pet autobusa prometovati na prigradskim linijama, osiguravajući višu razinu usluge javnog prijevoza.


– Pred potpisivanjem je nabavka novih 37 autobusa, a za idući ciklus naše službe već rade na planovima kako bi dobili dodatna financijska sredstva, da poboljšamo uslugu, ali i radne uvjete naših vozača te prije svega uslugu prema našim putnicima, rekao je Kontuš.
Inače, sredinom veljače ove godine predstavljeno je sedam novih zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lions City G, kapaciteta 143 putnika, ukupne vrijednosti gotovo 22 milijuna kuna. Potom je u ožujku u promet pušteno deset novih dizel minibus vozila Otokar Navigo C, vrijednih deset milijuna kuna koji imaju kapacitet prijevoza 47 putnika, s 21 sjedećim mjestom, a koriste se na gradskim i županijskim linijama s manjim brojem putnika.


Krajem travnja je u promet pušteno deset novih solo autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). Riječ je o vozilima Crossway Low entry Iveco, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika, ukupne vrijednosti od 21 milijuna kuna.


Osim nabavke 32 nova autobusa čime je moderniziran postojeći vozni park KD Autotrolej, projektom “Jačanje sustava javnog prijevoza” predviđeno je uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima te izrada mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa, te postavljanje pametnih semafora.


Sredstva za projekt “Jačanje sustava javnog prijevoza” osigurana su iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 81 milijun kuna, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 54.5 milijuna kuna.


Ciljevi EU projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” su unaprjeđenje kapaciteta i povećanje brzine putovanja, smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila te prilagođavanje EU standardima uvođenjem modernih sustava obavješćivanja putnika.