Nebeske perle

Novi paket program u Astronomskom centru Rijeka: Upoznajte se s ljepotama večernjeg neba

Portal Novi list

Foto Facebook Astronomski centar Rijeka

Foto Facebook Astronomski centar Rijeka

Već od subote, 1. kolovoza 2020. godine, počinje novi paket program "Nebeske perle", koji uključuje film "Priča o pogledu" u trajanju od 45 minutaAstronomski centar Rijeka će subotama tijekom kolovoza od 21 sat nuditi novi paket program usmjeren odrasloj publici s ciljem senzibilizacije odraslih prema ljepotama večernjeg neba, prepoznavanju kiše meteora, zvijezda, zviježđa i planeta te svjetlosnom onečišćenju.


Tako će već od subote, 1. kolovoza 2020. godine, započeti novi paket program “Nebeske perle”, koji uključuje film “Priča o pogledu” u trajanju od 45 minuta.


Uslijedit će kratki 10 min. film “Potraga za tamom” o svjetlosnom onečišćenju te laser program na otvorenom (30 min.) u ukupnom trajanju od sat i pol. Program je namijenjen starijima od 11 godina.
Film “Priča o pogledu” objašnjava kako funkcionira ljudsko osjetilo vida i kako ljudsko oko vidi svjetlost udaljenih zvijezda. Snimke iz različitih dijelova života uključujući ljude, krajolike, nebo, životinjski svijet i Svemir, pozadina su za realistične animacije koje stvaraju priču o putovanju fotona iz središta udaljene zvijezde, kroz galaksiju do oka promatrača.


Putovanje fotona završava kada se njegova energija pretvori u električni živčani impuls koji zatim putuje do ljudskog mozga i u različitim centrima stvara sliku koju ljudski um vidi.


“Potraga za tamom” je film za planetarij kojim se želi osvijestiti javnost, a nastao u suradnji Loch Ness Productions i Međunarodne udruge tamnog neba (International Dark-Sky Association).


U filmu se upoznaju neki od problema povezanih sa svjetlosnim zagađenjem i predlažu se tri jednostavna rješenja kako ljudi mogu pridonijeti njegovom smanjenju. Ovaj film je alat za djelatnike planetarija kako bi im pomogao u educiranju javnosti o problemima svjetlosnog zagađenja.


Program će se nakon planetarija nastaviti u prirodi tj. parku Sv. Križ gdje će posjetitelji uz stručno vodstvo astronoma moći uživati u ljepotama Svemira i zvjezdanog neba uz pomoć lasera te gledati u vidljiva zviježđa, zvijezde, planete i dr.


Cjelokupni program Astronomskog centra Rijeka tijekom kolovoza dostupan je OVDJE.


Prodaja ulaznica:


• Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.), Sveti Križ 33, Rijeka


www.mojekarte.hr


Cijena ulaznica


• 40 kuna odrasli, 30 kuna studenti, umirovljenici i osobe s invaliditetom.


Za sve informacije vezano za planetarij i programe Astronomskog centra Rijeka, a pod upravljanjem Rijeka sporta, potrebno je kontaktirati od utorka do subote od 14 do 17 sati.


Kontakt:


• T. 051 455 700; F. 051 455 701


[email protected]


www.astronomski-centar-rijeka.hr


• Facebook Astronomski centar Rijeka