Regiojet

Nova željeznička linija mogla bi ovog ljeta biti pravi hit: Od Rijeke do Praga moći će se vlakom za samo – 22 eura

Marinko Glavan

Reuters

Reuters

S obzirom na veliki interes putnika, prvenstveno iz Češke, ali i Slovačke, s obzirom da vlak staje u Brnu i u Bratislavi, već sada razmišljamo da ovu liniju tijekom srpnja, kolovoza i rujna pretvorimo u dnevni servis, kaže Aleš Ondruj iz RegioJetaIako je još u pregovorima s HŽ Putničkim prijevozom (HŽPP), češki prijevoznik RegioJet jučer je potvrdio da od danas kreće prodaja karata za željezničku liniju od Praga, preko Brna i Bratislave do Rijeke, koja će prometovati tri puta tjedno. Predstavnik RegioJeta za odnose s javnošću, Aleš Ondruj, s kojim smo jučer razgovarali, potvrdio je kako su u tijeku finalni pregovori s HŽ PP-om, ali bez obzira na to danas kreće prodaja karata po cijeni od 22 do 30 eura, za putovanje od Praga do Rijeke.


Tisuće upita


– S obzirom na veliki interes putnika, prvenstveno iz Češke, ali i Slovačke, s obzirom da vlak staje u Brnu i u Bratislavi, već sada razmišljamo da ovu liniju tijekom srpnja, kolovoza i rujna pretvorimo u dnevni servis. Za sad će češki turisti u Hrvatsku stizati utorkom, petkom i nedjeljom, a iz Rijeke će vlak polaziti u ponedjeljak, srijedu i subotu. Do sad smo primili tisuće upita potencijalnih putnika iz Češke i Slovačke, a vjerujemo da će i Hrvati biti zainteresirani za putovanje u Prag ili Bratislavu. Ukoliko se dosadašnji iskazani interes pokaže stvarnim, postoji mogućnost da vlak prometuje svakodnevno, odnosno da imamo dnevni servis iz Praga prema Rijeci i obrnuto, kaže Ondruj, ističući kako nikad do sad nije postojala mogućnost povoljnijeg putovanja od Češke i Slovačke do jadranske obale.


Početna cijena karte od 22 eura, na relaciji Prag – Rijeka, odnosi se na mjesto u kupeu, dok je putnicima dostupna i mogućnost kupovine karte za kupe s krevetom, po cijeni od 30 eura. Vlak će kretati iz Praga, sa stajanjima u češkim gradovima Brno, Pardubice i Breclav te u slovačkoj prijestolnici Bratislavi, da bi preko Ljubljane stigao u Rijeku, čime je mogućnost privoza otvorena i za turiste iz Slovačke i Slovenije.
– U cijenu karte uključen je doručak i kava, s obzirom da je predviđeno da vlakovi voze uglavnom u noćnim satima, a putnici će moći naručiti i grickalice i osvježenja tijekom putovanja, kaže Ondruj, dodajući kako će za turiste iz Češke i Slovačke biti organiziran i prijevoz od Rijeke do njihovih krajnjih destinacija.


Tako će iz Rijeke RegioJetovi autobusi voziti putnike prema Opatiji, Rapcu, Medulinu, Puli, Rovinju, Poreču, Novigradu, Malinskoj, Šilu, Vrbniku, Krku, Baškoj, Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Sukošanu, Biogradu, Pakoštanima, Omišu, Brelima, Baškoj Vodi, Makarskoj, Podgori, Podaci, Gradacu, Šibeniku, Primoštenu, Trogiru i Splitu, pri čemu će vozni red autobusa biti usklađen s dolaskom vlakova, kako bi se izbjeglo višestano čekanje.


U tijeku pregovori


Vlakovi će iz Praga kretati u 17.20 sati, a u Rijeku će stizati oko osam sati ujutro, što znači da bi putovanje trajalo nešto manje od petnaest sati, a u suprotnom smjeru, iz Rijeke će polaziti u 18 sati, s predviđenim dolaskom u prag u 8.40 sati idućeg jutra.


– Vjerujemo da će, osim čeških i slovačkih turista koji putuju u Hrvatsku, postojati i interes hrvatskih i slovenskih turista za putovanje u Prag i Bratislavu, zbog čega očekujemo dobru popunjenost vlakova u oba smjera. Bude li interes dovoljan, a vjerujemo da hoće, zbog pada popularnosti avionskog prijevoza uslijed pandemije COVID-19, pokrenut ćemo svakodnevnu liniju između Praga i Rijeke, rekao je Ondruj.
Više informacija o novoj putničkoj željezničkoj liniji pokušali smo saznati od HŽ Putničkog prijevoza, pod čijom je ingerencijom prijevoz putnika na prugama u Hrvatskoj, no jedino što smo dobili kao odgovor je da su »u tijeku pregovori s RegioJetom vezani uz uvođenje vlakova na relaciji Prag – Bratislava – Ljubljana – Rijeka koji bi trebali početi voziti početkom srpnja«.