OŽIVLJENO FINANCIRANJE

NOVA NORMALA Udruge i klubovi u Gradu Krku opet će dobivati novac

Mladen Trinajstić

Foto M. TRINAJSTIĆ

Foto M. TRINAJSTIĆ

Svim udrugama nastojat će se osigurati polovina ugovorenog iznosa iz početkom godine ugovorenog Programa sufinanciranja javnih potreba u društvenim djelatnostima za 2020. godinuKRK – S protjekom vremena u odnosu na pandemijom koronavirusa prouzročenu krizu i svekoliki, pa tako i zastoj u punjenju proračuna, lokalne jedinice otoka Krka polako ali sigurno, sa svakim novim tjednom, počinju se vraćati u »novu normalu«.


Tako je i Grad Krk, nakon ovotjednog okupljanja članica i članova kolegija krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića, objavio da će privremeno u potpunosti zaustavljeno financiranje lokalnih udruga, klubova i svih ostalih građanskih udruženja uskoro iznova biti oživljeno.


Tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti koja je na redovnom tjednom radnom sastanku krčkoga gradonačelnika i njegovih najbližih suradnika inicirana temeljem zaprimljenih zamolbi vodstava više krčkih udruženja pogođenih obustavom finaciranja njihova rada, donesena je odluka koja će sasvim sigurno razveseliti mnoge koji su na području tog otočnog grada okrenuti organizaciji i provedbi raznih sporstkih, kulturnih, ali i socijalnih aktivnosti.
Nakon razmatranja trenutne financijske »krvne slike«, kao i očekivanja na planu budućeg punjenja gradskog proračuna, vodstvo Grada zaključilo je da će se svim udrugama načelno nastojati osigurati polovica ugovorenog iznosa iz početkom godine ugovorenog Programa sufinanciranja javnih potreba u društvenim djelatnostima za 2020. godinu, uz napomenu da će novac svima biti na raspolaganju tek nakon usvajanja prvog rebalansa proračuna Grada Krka.


To drugim riječima znači i da će se prve isplate, odnosno novčani transferi iz gradskog proračuna, prema računima financijerskim zastojem nemalo pogođenim krčkim sportskim klubovima, kulturnim udrugama, udruženjima u tehničkoj kulturi i civilnom sektoru omogućiti tek nakon 1. srpnja.


Naglašeno je i da će isplate prema udrugama, odnosno krčkim društvima i klubovima, biti raspoređene po kvartalima pa će se dio novca osiguravati u trećem, a dio u četvrtom kvartalu. S obzirom na takav plan, ali i u odnosu na prethodno ugovorene uvjete financijskog praćenja potreba u društvenim djelatnostima na području Grada Krka i bitno izmijenjene okolnosti, ovlašteni predstvnici svih udruga koje su početkom godine putem natječaja ostvarile pravo na sufinanciranje svojih programskih aktivnosti uskoro će, od predstavnika za taj dio poslovanja zaduženih službi Grada biti pozvani na potpisivanje aneksa ugovora o dodjeli financijskih sredstava.