Utrka za gradonačelnika

Nova anketa za Rijeku: Filipović prvi, Štimac drugi, slijedi ih Ostrogović. Miletić u velikom padu

Portal Novi list

U drugom krugu izbora Marka Filipovića čeka neizvjesna borba s Davorom Štimcem. Trenutni omjer je 39,1% prema 36,4% u korist Filipovića, uz 12% neodlučnih.Objavljena je nova anketa o podršci kandidatima za gradonačelnika Rijeke na predstojećim svibanjskim lokalnim izborima. Anketu je za televiziju N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača iz Rijeke koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.


SDP-ov Marko Filipović zadržao je prednost. U odnosu na ožujak (20,6%), dva tjedna prije izbora vodi s 23,3%.


Njegovi su glasači najlojalniji: njih 43% zna da će glasati za SDP i prije izbora, a 7,7% ispitanih smatra da SDP predstavlja njihov svjetonazor.


Štimac snažan protukandidat
Marko Filipović mora ojačati poziciju pred izgledni drugi krug, jer u njemu ima samo blagu prednost nad kandidatima centra.


U borbi za drugo mjesto lagano su se izdvojili nezavisni Davor Štimac (16,3%) i Josip Ostrogović (14,1%).


Davor Štimac popravio je poziciju za 2,7%. Privlači prvenstveno birače centra (47,7%) i umjereno lijevog svjetonazora (16,9%), no prihvatljiv je i umjereno desnim glasačima (15,4%).


Takva pozicija čini ga vrlo snažnim protukandidatom u drugom krugu. Glasači od njega očekuju uređenje grada, poboljšanje zdravstvenih i javnih usluga.Ostrogović ojačao poziciju


HDZ-ov Josip Ostrogović blago je ojačao poziciju u odnosu na ožujak (0,8%). Pozicija HDZ-a na zadnjim dvoma lokalnim izborima bila je stabilna (17-19%), a mali pad kandidata na ovima objašnjava jačanje Mosta.


Iza Josipa Ostrogovića je 70% glasača koji su znali da će glasati za kandidata stranke i prije izbora, i 23,3% onih koji na izbore izlaze da pomognu stranci pobijediti.


Napad na sustav vladanja gradom i stagnaciju razvoja može mu pomoći da motivira desne glasače na izlazak u većem broju.


Najveći rast Ivaniša


Najveći rast bilježi iskusni političar na lokalnoj sceni, PGS-ov Nikola Ivaniš, koji je sa 7,9% dosegao 12,1%.


Birači smatraju da može poboljšati urbani razvoj grada, kvalitetu javnih usluga.


S druge strane, za ulazak u drugi krug morat će motivirati birače koji bi glasali za njega, no odluke o izlasku donose tijekom posljednjeg tjedna ili nisu sigurni u izlazak.Ogroman pad Miletića


Na kraju liste konkurenata za drugi krug je Marin Miletić (10,2%). Pad u odnosu na istraživanje u ožujak od 4,4% posljedica ranog ulaska u kampanju i gubitka zamaha u odnosu na konkurente.


Dodatno, Marina Miletić bira se zbog umjereno konzervativnog svjetonazora pa su kontroverze odbile dio glasača bližeg centru.


Njegov izazov za drugi krug je motivirati mlade birače na izlaznost, a teme koje mu mogu pomoći su: zapošljavanje mladih, poboljšanje kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja.Tko ulazi u drugi krug?


U drugom krugu izbora Marka Filipovića čeka neizvjesna borba s Davorom Štimcem. Trenutni omjer je 39,1% prema 36,4% u korist Filipovića, uz 12% neodlučnih.


Ključni za pobjedu bit će glasovi birača Nikole Ivaniša, čiji su glasači u centru ili umjereno lijevo, Josipa Ostrogovića čiji će birači priželjkuju pad lijeve vlasti, Mosta koji se pozicionira u centru i manjih stranaka koje traže promjenu, no boje se da bi Davor Štimac nakon moguće pobjede naginjao HDZ-u.


Marko Filipović s umjerenom, no teško dostižnom prednosti vodi protiv lijevih kandidata, a Marina Miletića pobjeđuje s 49% prema 20,7%.Izbori za Gradsko vijeće


U gradskom vijeću vodi SDP s 23,6%. Razlaz koalicije s prošlih izbora, a posebice PGS-om objašnjava niži rezultat nego 2017.


Na drugom mjestu je HDZ (16,7%) koji na lokalnim izborima u Rijeci redovito osvaja oko 17%.


Za izostanak boljeg rezultata mogu kriviti rast Mosta predvođenog prepoznatljivim kandidatom, koji im je preoteo dio desnih birača.


Treća je lista Davora Štimca (13,1%), a četvrti je Most s 9,3%. Prag prelazi PGS (8%), Možemo (7,5%), a na rubu su Akcija mladih (4,9%) i Lista za Rijeku (4,7%).


Na podršku liste Davora Štimca računa i SDP i HDZ, no njegovo biračko tijelo podržava koaliciju s: SDP-om (22%), Možemo! (18,2%). S druge strane, čak 41,9% glasača Davora Štimca ne bi podržalo koaliciju s HDZ-om.


Glasači Mosta žele da njihova stranka zadrži neovisnost, ne žele koalirati s SDP-om i HDZ-om, a prihvatljivi su im Domoviski pokret (30%) i PGS (17,6%).Politička orijentacija birača u Rijeci


Ukupno 48,7% birača u Rijeci izjašnjavaju se kao lijevo orijentirani, 30,8% smatra da su centar, a 20,4% naginje desnim politikama.


SDP ima najveći postotak birača koji su izrazito lijevo (35,2%), a HDZ najveći postotak izrazito desnih (22,4%).


Platforma Možemo! privlači glasače koji sami za sebe tvrde da su umjereno lijevi (51,3%), Mostovi glasači naginju centru (48,8%) i nisu izrazito desno (0%), PGS-ovi su raspodijeljeni na izrazito lijeve (31%), umjereno lijeve (31%) i centriste (33%).Problemi grada


Konačno, prema mišljenju glasača, prioriteti novog gradonačelnika moraju biti: gospodarski razvoj grada (31,3%), poboljšanje javnih sadržaja i urbanističkog planiranja (27,5%), prometna infrastruktura (24,2%), rješavanje autobusnog kolodvora (20,1%). Sukladno istraživanju iz ožujka, Rijeka bira novu viziju grada, a samo 7,7% brine „uhljebljavanje“ i netransparentnost javne uprave, a 3,6% korupcija.


Napomena:


Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana Rijeke, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 28. travnja – 3. svibnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.