LJETU JE KRAJ

Noćas u 2 ujutro će i kalendarski početi jesen. Prizori s riječkih plaža baš i ne izgledaju tako

Marko Dobrecović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U petak oko dva ujutro kalendarski počinje jesen koju ćemo dočekati u razglednici sunčanog vremena. I u petak očekujemo sunčano i vedro nebo, no za vikend jesen u svojoj pravoj maniri stupa na snaguRIJEKA – Sutra, u petak oko dva ujutro, kalendarski počinje jesen. Dugo toplo ljeto, na žalost mnogih, došlo je svome kraju. Jesen je svoje zube već pokazala prije nekoliko dana kada je na kvarnerskom području pala velika količina kiše. Zbog učinka bure, ovih se dana družimo u vrlo sunčanim danima, stoga su sunčane naočale, kratki rukavi, a za odvažne i oprema za plažu još uvijek u »niskom startu«. U razglednici sunčanog vremena dočekat ćemo i jesen.


Sutra i veći dio petka očekujemo sunčano i vedro nebo, no za vikend jesen u svojoj pravoj maniri stupa na snagu. U petak će još uvijek biti razmjerno svježe, a u danima vikenda temperatura zraka bit će u porastu. Vikend ispred nas ipak će obilježiti postupno naoblačenje. U subotu će zapuhati umjeren, prolazno i jak jugozapadni vjetar. Viši predjeli suočit će se i s olujnim udarima, dok će na jadranskoj obali jačati jugo i tako najaviti nestabilno vrijeme u nadolazećim danima. U nedjelju postoji mogućnost za kišu na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a oborine bi se mogle zadržati do sljedećeg tjedna.


Meteorolozi javljaju da će listopad i studeni biti topliji, ali i blago kišovitiji od prosjeka. Takvo što ne treba čuditi budući da su rujan, listopad i studeni tri najkišovitija mjeseca na Kvarneru. Izuzev nadolazećeg tjedna, temperature više od prosjeka očekuju nas do sredine mjeseca listopada.
Pouka je jasna. Vrijeme je da svi koji nisu napravili »jesensku inventuru« ormara, to učine sada. Ručnici za plažu, kupaći kostimi, maske i peraje idu na zasluženi zimski san, a u svakodnevicu se vraćaju kišobrani, kabanice i nešto deblja odjeća za jesen koja će biti ispunjena sunčanim šetnjama, ali i kišnim avanturama.