Luka različitosti

Njemačka TV postaja ARD snima u Rijeci, obilaze lokacije poznate iz slogana Luka različitosti

Alenka Juričić Bukarica

Ekipa njemačke televizije već je posjetila Exportdrvo

Ekipa njemačke televizije već je posjetila Exportdrvo

Saarländischer Rundfunk (ARD) sedam dana će snimati riječke lokacije na tragu Rijeke EPK.Saarländischer Rundfunk (ARD), jedna od vodećih TV postaja u Njemačkoj po gledanosti, snima polusatni televizijski program o Rijeci.


Televizijska ekipa na čelu s producenticom i redateljicom Ute Werner stigla je u Rijeku u subotu, 23. srpnja, te će do petka, 29. srpnja posjetiti brojne gradske lokacije, koje su odabrane zbog slogana Europske prijestolnice kulture Luka različitosti, a naglasak je na vodi, radu i migraciji, priopćili su iz Turističke zajednice grada (TZG) Rijeke.


Fokus emisije, koju će voditi voditelj Simin Sadeghi, bit će trag koji je ostavila titula Europske prijestolnice kulture u Rijeci i odgovorom na pitanje »Što još i danas možete vidjeti kao turist?«
Epizoda pod nazivom »Rijeka, tamo želim ići« emitirat će se najesen, 19. studenog u 17 sati te će biti dostupna u ARD media biblioteci i na YouTube kanalu godinu dana.


Kroz emisiju o Rijeci gledatelji će imati priliku upoznati tri sugovornika na nekoliko različitih lokacija u gradu.


Na prvoj lokaciji, umjetničkoj instalaciji na Molo longu, voditelj će razgovarati s vodičicom Nancy Kaiser, s kojom će posjetiti Exportdrvo, pogledati brojne grafite koji od 2020. godine krase zidove kuća i zidove ulica, razgledati prostor tvornice papira Hartera te prošetati Starim gradom i žilom kucavicom – Korzom.


Sljedeća sugovornica bit će Liliana Stepanović iz Riviera Secrets, koja će otkriti sve čari secesijske ribarnice i riječke tržnice, a osvrnut će se na riječku industriju, Brodogradilište »3. maj«, Torpedo lansirnu stanicu te će govoriti o budućim perspektivama, točnije planiranoj izgradnji brodskih motora na vodik i novoj marini.


Također posjetit će Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, koji je promijenio lokaciju i dobio novu adresu za vrijeme trajanja projekta Europske prijestolnice kulture.


S posljednjom sugovornicom, Manuelom Svobodom, s Odsjeka za germanistiku Sveučilišta u Rijeci, novinarka će otkriti ljepote Trsatskog kaštela i Svetišta Majke Božje Trsatske.


Realizacija emisija pod nazivom »Rijeka, tamo želim ići« snima se uz potporu i podršku Turističke zajednice Kvarnera i TZG-a Rijeke.