Posljedice korone

NIŠTA OD NOVIH REKORDA Sve je stalo u Rijeci, već se otkazuju dolasci turista u svibnju

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ovo je trebala biti godina kada će Rijeka iskočiti na europskoj turističkoj mapi kao Europska prijestolnica kulture, i kada je trebala ugostiti rekordan broj posjetitelja, no do daljnjeg je situacija s virusom Covid-19 te planove stavila u status quoRIJEKA – Gašenje svih manifestacija i događanja u Rijeci do 14. travnja, među kojima i onih Europske prijestolnice kulture, uz činjenicu zatvaranja granica i pandemije koronavirusa, svakako će do daljnjeg obustaviti i dolazak očekivanih posjetitelja, odnosno turista. Ove je godine Rijeka trebala ugostiti rekordan broj posjetitelja, no svima je jasno da se to neće dogoditi.


Svakodnevna storna


U ovom trenutku sve je stalo, od dolazaka do najava dolazaka, kao i marketinških aktivnosti. Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, kazao nam je kako sada stvari stoje te kako se nada da će se sve smiriti do Uskrsa kako bi se nastavilo s aktivnostima.


– Jasno je da smo stali sa svim aktivnostima, u ponedjeljak ćemo odlučiti zatvaramo li i turistički informativni centar, a s kampanjama ćemo nastaviti kada se situacija smiri i to još jačim intenzitetom nego dosad. Jasno je kako se svi nadamo da će ovakva situacija trajati što kraće, rekao je Škarpa.
I riječki hoteli ovih dana dijele sudbinu ostatka turističkog sektora. Storna su svakodnevna, planira se preraspodjela radnika i nastoji prebroditi situaciju sa što manje gubitaka. Damir Balenović, direktor marketinga i prodaje Jadran hotela, kazao nam je kako svakodnevno stižu storna ili odgode dolazaka i od agencija i touroperatora, kao i u korporativnom segmentu. Otkazuju se najavljeni poslovni sastanci i konferencije domaćih gostiju, tako da su manjkovi i s domaćeg, ne samo stranih tržišta.


– Storna imamo za ožujak i travanj, a sada se već otkazuju i dolasci za svibanj. Veliki touroperatori se i dalje trude da pošalju goste, bore se kako bi zadržali aranžmane i tu nastojimo biti maksimalno fleksibilni. Maksimalno surađujemo kako bismo koliko je moguće više ublažili posljedice. Sada već za ožujak možemo reći da je višetruko lošiji nego inače, kazao je Balenović te dodao kako se svi nadaju da će se situacija čim prije smiriti te na dnevnoj bazi planiraju kako dalje.


Prenoćište Lucija je predano vlastima kao mjesto karantene, ovog tjedna još nisu zatvarali hotele, a početkom idućeg će se vidjeti hoće li se zatvoriti koji od hotelskih objekata kao što su to već učinile neke hotelske kompanije u Istri i Dubrovniku. Paralelno se radi na preraspodjeli osoblja kako bi racionalizirali poslovanje i smanjili gubitke.


Ozbiljna situacija


– U kontaktu smo i s Hrvatskom gospodarskom komorom kao i kolegama u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, pratimo preporuke Stožera i ostalih nadležnih tijela i u skladu s time postupamo. Opreza nikad dovoljno, situacija je ozbiljna i prema tome postupamo, zaključio je direktor prodaje Jadran hotela.


U ovakvoj situaciji najpogođeniji su oni koji ne rade sezonski, već koji nastoje održati poslovanje tijekom cijele godine, a u Rijeci koja nastoji biti cjelogodišnja destinacija praktički svi hoteli rade i zimi. Ovo je trebala biti godina kada će Rijeka iskočiti na europskoj turističkoj mapi kao Europska prijestolnica kulture, no do daljnjeg je situacija s virusom Covid-19 te planove stavila u status quo.