Manji računi

Nije prvotravanjska šala: Potrošačima riječkog Energa plin je od danas jeftiniji 40 posto!

Marinko Glavan

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Križanec je potvrdio da Energo ima dovoljne količine prirodnog plina zakupljene prije drastičnog rasta cijenaRIJEKA – Dok će i uz Vladine mjere u većini Hrvatske prirodni plin od danas poskupjeti za prosječnih 17 do 20 posto posto, većini potrošača na riječkom području plin je od danas jeftiniji za gotovo 40 posto, u prosjeku, prema izračunima iz Energa. Ovo pojeftinjenje koje na prvu može zvučati pomalo nestvarno, odnosi se na potrošače koji su u Rijeci, Kraljevici, Bakru, Viškovu, Kostreni, Čavlima i Klani potpisali ugovore o opskrbi s nekim od komercijalnih opskrbljivača, a na navedenom području to se u ogromnoj većini slučajeva odnosi na one koji su potpisali ugovor s Energom.


Učinak nižeg PDV-a


Konkretno, plin će u navedenom postotku pojeftiniti za 55 posto, od oko 21.300 kupaca iz kategorije kućanstava, koliko ih je do sad sklopilo komerecijalne ugovore o opskrbi plinom, no tih 55 posto troši gotovo 80 posto od ukupne potrošnje na širem riječkom području. Za preostalih 45 posto, koji nemaju potpisane ugovore, odnosno plinom se opskrbljuju u obavezi javne usluge koju na riječkom području od prošle godine obavlja Gradska plinara Zagreb (GPZ) cijena će, u tarifnom modelu 2 porasti s dosadašnjih 0,3909 kuna po kilovatsatu(kWh), na 0,4383 kuna po kWh, odnosno za oko deset posto. Od tih 45 posto kućanstava, oko dvije tisuće njih uopće ne koristi prirodni plin, odnosno na njihovim brojilima već dulje vrijeme nije zabilježena potrošnja, a dobar dio ostalih koristi plin samo za kuhanje pa svi zajedno potroše oko 20 posto ukupne godišnje količine prirodnog plina koju kućanstva potroše na riječkom području. Inače, osnovna cijena plina u obavezi javne usluge je, na riječkom području, skočila s 0,3127 kuna po kilovatsatuu (bez PDV-a), na 0,5127 kuna po kilovatsatu, ali uz smanjeni PDV i državnu subvenciju, krajnja je cijena 0,4383 kune po kilovatsatu potrošenog plina.


Smanjenje cijena za oko 40 posto, za korisnike sa sklopljenim komercijalnim ugovorom, u tarifnom modelu (TM)2 potvrdio nam je zamjenik direktora Energa Marko Križanec, kazavši kako je ono izravna posljedica vladine odluke o smanjenju PDV-a na prirodni plin na 5 posto, u narednih godinu dana, uz dodatnu mjeru kojom se iz državnog proračuna podmiruje 10 lipa na računu za svaki potrošeni kilovatsat prirodnog plina.
– Smanjenje cijene varirat će, ovisno o tarifnom modelu, kao i o potrošnji svakog pojedinog kućanstva, ali prema našim izračunima ono bi se u tarifnom modelu 2 trebalo kretati oko 40 posto. Riječ je o tarifnom modelu u kojemu je većina korisnika koji prirodni plin, osim za kuhanje, koriste i za grijanje stanova ili obiteljskih kuća.


Bitan tarifni model


Iako Križanec nije htio potvrditi kolika je bila dosadašnja cijena za korisnike koji su već sklopili komercijalne ugovore s Energom, objašnjavajući kako ona nije ista za sve, ovisno o tarifnom modelu i vremenu kad su ugovori potpisani, prema našim informacijama ta je cijena do sad bila u prosjeku oko šest posto niža od cijene u obavezi javne usluge koja je, kako smo naveli, do sad iznosila 0,3909 kuna po kilovatsatu. Sa smanjenjem od oko četrdeset posto, zahvaljujući nižem PDV-u i državnoj subvenciji od 10 lipa po potrošenom kilovatsatu, plin će plaćati po gotovo upola manjoj cijeni nego potrošači u obavezi javne usluge.


Križanec je potvrdio da Energo ima dovoljne količine prirodnog plina zakupljene prije drastičnog rasta cijena te da se sadašnje cijene za kupce s ugovorom ne bi trebale mijenjati do 30. rujna ove godine. Zanimalo nas je što će biti nakon tog datuma, no Križanec na to pitanje nije htio odgovoriti, kazavši kako je stanje na tržištu previše neizvjesno za tako dugoročne prognoze kretanja cijena plina, ali i kako očekuje da će, sa završetkom sezone grijanja cijene prirodnog plina vjerojatno padati, no kako u obzir treba uzeti i rat u Ukrajini, što sve prognoze čini nezahvalnima. Energu u prilog u tom dijelu ide i činjenica da je djelomični vlasnik tog društva Ina grupa, od koje Energo nabavlja dobar dio prirodnog plina kojim opskrbljuje korisnike.


Situacija s cijenama plina u Rijeci i okolici, gdje će za većinu korisnika plin pojeftiniti, drastično se razlikuje od najvećeg dijela ostatka Hrvatske, ponajprije zbog činjenice da na riječkom području 55 posto potrošača, s udjelom u ukupnoj potrošnji od 80 posto, ima sklopljene komercijalne ugovore s dobavljačima. U ostatku države taj je udio, prema službenim podacima Hrvatske energetske regulatorne agencije, na početku ove godine bio svega 21,8 posto, što znači da je čak 522,5 tisuće, od ukupno 659,5 tisuća priključaka u kategoriji kućanstava, u obavezi javne usluge, odnosno nema sklopljen ugovor s nekim od opskrbljivača. Statistika je još gora na području Zagreba i okolice, gdje samo 3,8 posto kućanstava, njih 11,2 tisuće, od ukupno 273,6 tisuća priključenih na plinsku mrežu, ima sklopljene tržišne ugovore s nekim od opskrbljivača. Svi koji nemaju tržišni ugovor, od danas će, ovisno o distribucijskom području, plaćati višu cijenu prirodnog plina, u prosjeku oko 17 posto.


Situacija neizvjesna


Svi koji nemaju sklopljen tržišni ugovor s nekim od opskrbljivača plinom, prema važećim zakonskim odredbama, to mogu učiniti u bilo kom trenutku, uz istovremeni raskid ugovora s opskrbljivačem u obavezi javne usluge.


Bez obzira na smanjenje cijena na riječkom području, ne treba slaviti, jer sadašnji tržišni ugovori i cijene vrijedit će do kraja rujna, a riječ je o razdoblju u kojemu je potršnja plina znatno manja nego u zimskim mjesecima, a što će se s cijenama događati od 1. listopada, tek treba vidjeti. S obzirom na stanje na tržištu plina u Europi, gdje su skladišta plina uglavnom prazna, a zemlje članice EU imaju obavezu da ih napune do 90 posto prije iduće sezone grijanja, čak i ako se smiri ratni sukob u Ukrajini, ne treba očekivati da će cijene plina na međunarodnom tržištu pasti niti blizu razinama prije prošle jeseni, tako da je vrlo vjerojatno kako će i na riječkom području doći do poskupljenja.


Centralno grijanje jeftinije za devet posto


​Zbog vladine odluke o smanjenju PDV-a na toplinsku energiju iz gradskih toplana, s 25 posto, na 13 posto, cijena centralnog grijanja i pripreme potrošne tople vode za kućanstva priključena na Energove toplane u Rijeci, od danas će biti niža za devet posto. Za prosječni račun u travnju to će značiti smanjenje od oko 40 kuna.