Projekt u bivšem kompleksu "Benčić"

Niče Art kvart, Dječja kuća u Ciglenoj zgradi poprimila svoje bajkovite konture

Damir Cupać

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Rok za otvorenje je lipanj ove godine i vjerujemo da će tako i biti. Rijeka će dobiti jedinstven objekt u Hrvatskoj s nizom različitih sadržaja za djecu jer će objektom upravljati Gradska knjižnica Rijeka, Kazalište Litaka i Art kino, svatko sa svojim programima, rekao je Vojko ObersnelRIJEKA – Kada su u ožujku 2019. godine počeli radovi na Dječjoj kući koja će se smjestiti u Ciglenoj zgradi kompleksa Benčić, činilo se da je to uzaludan posao koji nikada neće biti priveden kraju.


Zgrada je bila derutna, krov propao, čemer i jad.


A tijekom siječnja 2020. godine u potpunosti će biti gotovi građevinsko-obrtnički radovi, najavila je predstavnica nadzora Zrinka Brkić, i krenut će opremanje jedinstvenog projekta u Hrvatskoj.

Projekta koji će, kako reče pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, omogućiti riječkoj djeci jedno potpuno drugačije odrastanje. Zadovoljstvo tijekom obilaska gradilišta riječkoga Art kvarta nije krio ni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Ni mi nismo vjerovali da će se radovi odvijati ovom dinakimom.


Zadnji put kada smo bili u obilasku postojali su samo vanjski zidovi. A sada svjedočimo da je cijeli objekt dobio svoje konture.


Rok za otvorenje je lipanj ove godine i vjerujemo da će tako i biti.


Rijeka će dobiti jedinstven objekt u Hrvatskoj s nizom različitih sadržaja za djecu jer će objektom upravljati Gradska knjižnica Rijeka, Kazalište Litaka i Art kino, svatko sa svojim programima.


Projekt se uklapa u kontekst Benčića kao Art kvarta u kojem će biti Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada u Palači šećerane i nova zgrada Gradske knjižnice u T-objektu.


Cijeli prostor će omogućiti novi način života u Rijeci, a cijeli ovaj dio grada će se revitalizirati. Riječ je o ukupnoj investiciji od 250 milijuna kuna, s tim da je 100 milijuna kuna iz europskih fondova, kazao je Obersnel.