Stranka koja štiti riječki identitet

Lista za Rijeku slavi 14. obljetnicu postojanja: Ni lijevo ni desno nego riječko

Damir Cupać

Lista za Rijeku protiv bezumnog centralizma

Lista za Rijeku protiv bezumnog centralizma

Taj je slogan ostao i moto stranke do današnjih dana kroz opiranje bezumnom centralizmu i prijedlozima kojima se štiti riječki identitet te konkretnim inicijativama i prijedlozima utječe na kvalitetu života naših sugrađanaRIJEKA – Lista za Rijeku slavi 14. obljetnicu postojanja jer je 8. prosinca 2006. upisana u registar političkih stranaka.


– Već četnaest godina kao jedina riječka stranka dosljedno zastupamo politička rješenja kojima je cilj afirmirati Rijeku kao regionalno središte te poticati gospodarski, društveni i kulturni razvoj radi kvalitetnijeg i boljeg života svih njenih građana. Lista za Rijeku pokazala se kao vjerodostojna riječka i regionalistička grupacija od prvog izlaska na lokalne izbore, kada je jedan od glavnih slogana bio »Ni lijevo ni desno nego riječko«. Ovaj slogan ostao je slogan i moto stranke do današnjih dana kroz opiranje bezumnom centralizmu i prijedlozima kojima se štiti riječki identitet te konkretnim inicijativama i prijedlozima utječe na kvalitetu života naših sugrađana, navode u Listi za Rijeku.


U toj stranci podsjećaju da su u aktualnom mandatu u Gradskom vijeću kroz inicijative Liste za Rijeku udvostručena sredstva za poticaje poduzetnicima, poboljšani kriteriji i uvedene nagrade najboljim startupovcima. Usvojene su inicijative kojima se jača riječki identitet, pluralizam, multikulturalnost i višejezičnost, poput projekta višejezičnih ploča u Starom gradu, Trga Riccarda Zanelle ili usvajanja riječke trobojnice kao povijesne riječke zastave.
– Na prijedlog Liste za Rijeku potpuno su izjednačena djeca u svim gradskim vrtićima bez obzira na njihovog osnivača, izrađen je akcijski plan za borbu protiv vandalizma te pokrenut program za poticanje darovite djece u riječkim osnovnim školama. U idućem razdoblju posebno ćemo se koncentrirati na gradsko preuzimanje najvrednijeg gradskog resursa, obalnog prostora kojim sada upravlja država, i otvoriti ga investicijama u nove sadržaje – komunalne vezove, marinu, stanove i poslovne prostore. Jedan od najvažnijih prioriteta stranačkog djelovanja je i buduće funkcionalno objedinjavanje s gradovima i općinama riječkog prstena koji s gradom Rijekom čine prirodnu cjelinu. Grad Rijeka mora postati privlačan za nove investicije i tehnologije. U tom smjeru potrebno je dokinuti administrativne barijere, racionalizirati gradsku administraciju, uvesti potpuno otvoreni gradski proračun, a građane i poduzetnike fiskalno rasteretiti, naglašavaju u Listi za Rijeku.