U SEZONI OPET VIŠESTRUKO RASTE BROJ DIVLJIH DEPONIJA

Neodgovorni pojedinci stvaraju divlja odlagališta otpada

P. N.

Samo u prošloj godini su jedinice lokalne samouprave, u kojima KD Čistoća gospodari otpadom, potrošile više od dva milijuna kuna na sanaciju divljih odlagališta otpada, što stvara dodatne troškove za sve savjesne korisnike. Nije teško zamisliti što se sve moglo s tim novcem Posljednjih tjedana ponovno smo svjedoci povećanog nastajanja divljih odlagališta otpada na različitim lokacijama, što je, na žalost, postalo uobičajeno za svaku turističku sezonu.


Iako mnogi upiru prstom u KD Čistoću, tvrdeći da su odvozi otpada neredoviti, istina ima drugo lice. Provjerom u KD Čistoća, došli smo do informacija kako su gradovi i općine, svjesni što se tijekom sezone događa, značajno povećali (na nekim mjestima više nego dvostruko) broj interventnih odvoza otpada, ali ostaje činjenica da je sve više neodgovornih građana i turista, koji stvaraju divlje deponije smeća, bez imalo odgovornosti. 


Savjesni građani plaćaju bahatost pojedinaca 


Primjerice, postoje lokacije u uvali Grabrova, u Šmriki, Križišću ili Bakarcu, u kojima, iako se redovito saniraju, neprestano niču nova divlja odlagališta. Neodgovorni građani ili turisti tamo, uz cestu, neprestano dovlače i odlažu svoj otpad. Time ne rade samo štetu za okoliš, trošak jedinicama lokalne samouprave kao i dodatno opterećenje resursa KD Čistoća, već i svim ostalim građanima, koji uredno odlažu otpad i plaćaju svoje račune. Samo u prošloj godini su jedinice lokalne samouprave, u kojima KD Čistoća gospodari otpadom, potrošile više od dva milijuna kuna na čišćenje nelegalnih deponija, a ta brojka neprestano raste. Kada bi se taj novac uložio u novu opremu ili uređenje zelenih površina, nije teško zamisliti koliko bi se toga moglo unaprijediti s tim novcem. Ovako savjesni građani plaćaju bahatost pojedinaca, koji ne prihvaćaju odgovornost za svoj otpad. 

Kako najčešće nastaju divlji deponiji? Pojedinci nepropisno odlažu svoj glomazni otpad uz spremnike, a potom pokrenu i druge na takva odlaganja i u vrlo kratkom roku nastaje gomila smeća na ulici, zbog čega se građani opravdano bune i zovu medije u pomoć. Međutim, rijetki razmišljaju kako je došlo do takvih gomila otpada uz same spremnike. I da su isti oni koji su tako odložili svoj otpad, pritom, imali nekoliko mogućnosti zbrinjavanja istog otpada. 


Dostupno odlaganje glomaznog otpada bez naknade 


Ako su se, primjerice, željeli riješiti nekog svog dijela stare tehnike, namještaja ili nečeg sličnog, građanima je na raspolaganju više mogućnosti. Tako postoji sustav spremnika od 5 m3 (tzv. baje) po mjesnim odborima Grada Rijeke, odvoz do 2 m3 glomaznog otpada na zahtjev građana u gradovima i općinama riječkog prstena, u kojima KD Čistoća gospodari otpadom. Također, postoje i dva fiksna reciklažna dvorišta u Rijeci (Centralno reciklažno dvorište Mihačeva draga i Reciklažno dvorište Pehlin), jedno fiksno reciklažno dvorište u Viškovu te dva mobilna reciklažna dvorišta u Rijeci, kao i jedno u Gradu Bakru, u kojima građani, bez naknade, mogu odložiti svoj glomazni otpad iz kućanstva. Naravno, za korisnike postoji i mogućnost individualne narudžbe baje od 3 ili 5 m3, uz naknadu. Čini se da oni koji stvaraju nered ne razmišljaju o niti jednoj takvoj mogućnosti, već im je najlakše baciti otpad na cestu i prebaciti svoj problem drugima. A onda svi mi plaćamo.Iako, s jedne strane, svjedočimo činjenici da građani sve više koriste redovne i propisne načine odlaganja glomaznog otpada, trendovi porasta količina nepropisno odloženog otpada upućuju na to da će jedinice lokalne samouprave morati osnažiti ulogu komunalnih redarstava u otkrivanju i kažnjavanju počinitelja. Jedino tako će se moći spriječiti ili iskorijeniti ovu neželjenu pojavu. 


Kome prijaviti komunalni nered 


Ako građani uoče komunalni nered, mogu ga prijaviti nadležnim komunalnim redarstvima gradova i općina: 


Grad Bakar tel.: 051 455 757, 051 455 759, e-mail: [email protected], [email protected] 


Grad Kastav tel.: 051 688 208, e-mail: [email protected]


Grad Kraljevica tel.: 051 282 457, e-mail: [email protected]


Grad Rijeka tel.: 0800 51 00, e-mail: [email protected] 


Općina Čavle tel.: 051 208 308, e-mail: [email protected]


Općina Jelenje tel.: 051 208 080, e-mail: [email protected] 


Općina Klana, tel.: 051 808 700, e-mail: [email protected] 


Općina Kostrena, tel.: 051 209 051, e-mail: [email protected] 


Općina Viškovo, tel.: 051 503 778, 051 503 770, e-mail: [email protected]