Počeli kampanju

Nemanja Cvijanović borit će se za mandat dogradonačelnika na listi Radničke fronte

Biljana Savić

SERGEJ DRECHSLER

SERGEJ DRECHSLERRIJEKA – Radnička fronta jučer je u Rijeci predstavila program i tako otvorila svoju kampanju za lokalne izbore u Rijeci. Kandidatkinja za riječku gradonačelnicu Katarina Peović otkrila je i kandidata za dogradonačelnika – profesora slikarstva i multimedijskog umjetnika Nemanju Cvijanovića, koji je prašinu podigao postavljanjem zvijezde petokrake na Riječki neboder, o ekonomiji je govorio Hrvoje Štefan, a o stambenom zbrinjavanju mladih Katarina Pavičić Ivelja, feministička aktivistica i doktorandica na Filozofskom fakultetu u Rijeci.
Nemanja Cvijanović je ustvrdio da Rijeka stagnira, od privrede do kulture.


– Rijeka je grad nedovršenih kapitalnih infrastrukturnih projekata, investicija u legendarna plovna kulturna dobra, muzejske i popratne edukacijske prostore, kao i u sam kvart kulture. Kultura je najbolji način da se demokratizacija odvija odozdo – kroz igru i sudjelovanje, a istovremeno razvijanjem osobnih kapaciteta. Radnička fronta će se fokusirati na programsku djelatnost kulture kao najbitniji segment kulturnog razvitka grada, poručio je Cvijanović.


Štefan je komentirao da je glavni generator riječkog gospodarstva sektor malog i mikro poduzetništva koje zapošljava najveći broj ljudi i ima najveći udio u ukupnoj ostvarenoj dobiti i da je upravo to razlog višedesetljetnog zaostajanja Rijeke.
– Mikro i malo poduzetništvo nije, niti može biti generator razvoja, jednostavno nema kapaciteta za transfer i razvoj novih tehnologija i povećanje produktivnosti rada, što su ključni razvojni faktori, kazao je Štefan i zaključio da razvojni zaokret od kojeg će imati koristi većina Riječana i u smislu poboljšanja osobnog, ali i komunalnog standarda, Rijeka može postići jedino formiranjem snažnih kompanija koje će biti nositelji razvoja.


Katarina Pavičić-Ivelja najavila je da će Radnička fronta promijeniti gradske stambene politike.


– Umjesto modela društveno poticane stanogradnje s otkupom, privatnim vlasništvom stanova, potaknut ćemo izgradnju stanova za javni najam. Pravo je svakog čovjeka da ima krov nad glavom, a da se ne mora za njega zaduživati i ući u robovlasničke odnose dižući kredite kod privatnih banaka na nekoliko desetljeća – najavila je Pavičić-Ivelja.