Gradski bedem

Neizvjesna sudbina zaštićenog dobra. Srednjovjekovni zid još dugo neće natrag na Klobučarićev trg

Bruna Matičić

Zid je uklonjen s Trga davne 2004. godine / Foto Arhiva NL

Zid je uklonjen s Trga davne 2004. godine / Foto Arhiva NL

Povratak nije izvjestan, a dogodit će se kada gradske vlasti odluče kako bi Klobučarićev trg trebao izgledatiRIJEKA – Mnogi Riječani već su zaboravili, a oni mlađi nikada nisu ni doživjeli riječki srednjovjekovni zid koji je nekada ponosno stajao na jednom od najstarijih i povijesno značajnih riječkih prostora, Trgu Ivana Klobučarića.


Razne instalacije


Naime, srednjovjekovni zid na Klobučarićevom trgu zaštićeno je kulturno dobro, koji je zbog izgradnje podzemne garaže 2004. godine uklonjen s trga i razrezan te deponiran punih osamnaest godina stoji uz Crkvu Blažene Djevice Marije, dok se na Trgu Ivana Klobučarića iz godine u godinu bez konkretne ideje postavljaju razne instalacije.


Radi se o zidu riječkog Starog grada koji datira iz 17. stoljeća i kroz povijest je imao obrambenu ulogu, odnosno bio je u funkciji sustava obrane cijeloga grada, a važno je spomenuti i kako njegov unutarnji dio najvjerojatnije ima antički sloj. Zid tako predstavlja vrijedan ostatak antičke i srednjovjekovne baštine grada, a postavljen na vidljivom mjestu na Klobučarićevom trgu izravno je svjedočio o najranijoj povijesti našega grada.
Povratak ovog spomenika kulture na izvorno mjesto više je puta najavljivan, o tome i problemima koji se provlače više od desetljeća pisali smo u Novom listu nekoliko puta, a nedavno ga se prisjetio i gradski vijećnik Vedran Vivoda. Na sjednici Gradskog vijeća Vivoda je upitao planira li se gradski bedem uopće vratiti na svoje mjesto, pitajući usput i čija je obaveza izvršiti ovaj zahvat.


Na vijećničko pitanje gradonačelnik Marko Filipović objasnio je da su od 2014. godine provedene dvije javne nabave za povratak srednjovjekovnog zida na njegovu izvornu lokaciju, ali se na njih nitko nije javio ili je ponuda koju su zaprimili prešla procijenjenu vrijednost ove investicije.


– Prva javna nabava provedena je 2014. godine, kada je pristigla jedna ponuda veće vrijednosti od planirane, odnosno procijenjene vrijednosti planirane Proračunom Grada Rijeke, pa se postupak javne nabave poništio. Druga javna nabava provedena je 2017. godine, međutim tada nije pristigla niti jedna ponuda za povratak zida na njegovo izvorno mjesto, stoji u odgovoru koji potpisuje gradonačelnik Filipović. Usput navodi da je, uslijed izgradnje nove stambene građevine na Klobučarićevom trgu i sagledavanja novih tehničkih varijanti povrata segmenata zida, nova procijenjena vrijednost građevinskih radova iznosila 509.435 kuna, bez PDV-a.


Početna cijena povratka srednjovjekovnog zida na izvornu lokaciju iznosila je 100.000 kuna, zatim je 2017. godine cijena iznosila 323.000, a posljednja procjena ovog zahvata iznosila je 509.435 kuna. Međutim, kako vrijeme bude odmicalo, ni to neće biti dovoljno, a s druge strane teško je oteti se dojmu da se povratak jedinog sačuvanog dijela srednjovjekovnog obrambenog zida Rijeke uopće i planira.


Čekati bolje dane


Gradonačelnik Filipović pak kaže kako povratak nije izvjestan, a dogodit će se onog trenutka kada gradske vlasti odluče kako bi trebao izgledati Klobučarićev trg.


– Imajući na umu primjerenu prezentaciju gradskoga bedema, pritom imajući u vidu isplativost ove investicije, intervenciju je potrebno sagledati upravo u kontekstu cjelovitog rješenja uređenja Klobučarićevog trga. Stoga povratak srednjovjekovnog zida na izvornu lokaciju, uzimajući u obzir trenutno stanje trga, nije izvjestan, zbog čega će se ova mogućnost sagledati upravo u kontekstu cjelovitog rješenja uređenja trga – istaknuo je Filipović. U zaključku je Filipović naglasio da površinu trga nedvojbeno treba urediti kao cjeloviti i funkcionalni urbani prostor, a sam projekt uređenja, uz povratak gradskoga bedema na izvornu lokaciju, svakako treba obuhvatiti potrebe djece školskoga uzrasta te uvažiti činjenicu korištenja podzemlja kao javne garaže.


U konačnici, konkretno rješenje za jedno od najstarijih i povijesno značajnih riječkih prostora kao što je Trg Ivana Klobučarića i povratak riječkog srednjovjekovnog gradskog bedema ni nakon osamnaest godina nije poznat, a riječkom kulturnom dobru ne preostaje drugo nego da zaklonjen čeka na bolje dane.