Pressica izbornih kandidata

Koljanin, Štampalija, Blečić Jelenović: ‘Nedovoljno razvijena suradnja Rijeke i Opatije’

Sanja Gašpert

Marinko Koljanin, Ana Blečić Jelenović i ​Ante Štampalija

Marinko Koljanin, Ana Blečić Jelenović i ​Ante Štampalija

Koljanin je podsjetio kako je opatijska šetnica završena daleke 1911. godine, još u vrijeme Austro-Ugarske, od kada je prošlo više od stoljeća te je, kazao je, neshvatljivo da u proteklim godinama nije bilo inicijative da se uredi šetnica prema Kantridi što bi, prema njegovim riječima, pridonijelo daljnoj turističkoj valorizaciji ne samo Opatije kao kraljice hrvatskog turizma, nego i RijekeRIJEKA – Nedovršena šetnica od Kantride do Voloskog simbol je nedovoljno razvijene suradnje Rijeke i Opatije, kao i Primorsko-goranske županije koja bi trebala poticati tu suradnju važnu za prosperitet građana Rijeke, Opatije, ali i cijele županije, rekao je to na konferenciji za novinare održanoj na Preluku, granici između Rijeke i Opatije, Marinko Koljanin, nezavisni kandidat za župana, kojeg podržavaju Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa – regionalna platforma.


Koljanin je podsjetio kako je opatijska šetnica završena daleke 1911. godine, još u vrijeme Austro-Ugarske, od kada je prošlo više od stoljeća te je, kazao je, neshvatljivo da u proteklim godinama nije bilo inicijative da se uredi šetnica prema Kantridi što bi, prema njegovim riječima, pridonijelo daljnoj turističkoj valorizaciji ne samo Opatije kao kraljice hrvatskog turizma, nego i Rijeke koja se sve više otkriva kao turistička destinacija. S druge strane, šetnica od Kantride do Lovrana bila bi rekreacijsko-relaksirajući punkt za građane Rijeke, Opatije i susjednih jedinica lokalne samouprave na kojem bi nam svi pozavidjeli, istaknuo je Koljanin, podsjećajući kako je upravo on kod rasprave o proračunu Grada Rijeke za 2019. godinu dao amandman da se izdvoji dva milijuna kuna za šetnicu, što Obersnel nije prihvatio te je bio suzdržan u glasovanju.Predsjednik Kvarnerske inicijative i kandidat za gradonačelnika Opatije ​Ante Štampalija potvrdio je koliko je građanima na ovom prostoru povezanost i suradnja Rijeke i Opatije važna za svakodnevni život.

– Opatiji je potrebna bolja suradnja s Rijekom i Županijiom, jer onda ne bi bilo niz neostvarenih projekata poput navedene šetnice, ali i niza drugih problema vezanih uz pomorsko dobro, manjak komunalnih vezova, koncesije, izgradnju doma zdravlja, povezanost javnim prijevozom i slično.


Novinarima se obratila i kandidatkinja Liste za Rijeku Ana Blečić Jelenović koja vidi Rijeku kao grad centar regije, smatra kako je Primorsko-goranska županija bez Rijeke slaba i nepotpuna, a Rijeka bez Županije osakaćena.– Lista za Rijeku zna da je suradnja s jedinicama lokalne samouprave koje je okružuju, pri čemu Opatija zauzima istaknuto mjesto, kao i ostalim općinama i gradovima u županiji, uvjet za prosperitet svih građana. Prvi korak nove suradnje potreban je upravo na Preluku. Umjesto šetnice i spoja Rijeke i Opatije, na mjestu idealnom za sportsko-rekreativne turističke sadržaje, Preluk je danas ruglo s kampom koji je postao simbol nebrige države i grada za obalni pojas koji je u najvećem dijelu izvan dosega građana, kazala je Blečić Jelenović.