Opet isto

Neće biti mjesta za sve: Do mjesta u vrtiću najteže je doći u Rijeci i Viškovu

Ingrid Šestan Kučić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Koliko je to problem za neke roditelje, pokazuje ovogodišnje iskustvo kraljevičkog vrtića Orepčić čija ravnateljica Adela Karlovčan kaže kako je ta ustanova ove godine primila dvoje djece s područja ViškovaRIJEKA – Prvog rujanskog ponedjeljka u svim predškolskim ustanovama počinje nova pedagoška godina, a samo u riječke vrtiće čiji je osnivač Grad Rijeka vratit će se 3.207 djece jasličke i vrtićke dobi. Međutim nisu svi roditelji bili te sreće da su uspjeli osigurati mjesto u vrtiću. Nije to problem samo riječkih roditelja koji godinama muku muče s pronalaskom mjesta u predškolskoj ustanovi, već i nekih okolnih gradova i općina, a najjače je izražen na području Viškova gdje je ove godine ostalo 122 neupisanih predškolaca.


Dio njih pokušao je naći mjesto u riječkim vrtićima koji su ove godine zaprimili čak 140 prijava djece čiji roditelji nemaju prebivalište u Rijeci, dok je lani takvih pokušaja upisa bilo 100. S obzirom da riječki vrtići čiji je osnivač Grad Rijeka na listi čekanja imaju i 145 djece čiji roditelji ispunjavaju uvjete za upis, odnosno imaju riječku adresu i radno mjesto, šanse za 140 prijavljene djece bez riječkog prebivališta ravne su nuli.


Pomoć dadilja


Koliko je to gorući problem za pojedine roditelje pokazuje i ovogodišnje iskustvo kraljevičkog vrtića Orepčić čija ravnateljica Adela Karlovčan kaže kako je ta ustanova ove godine primila dvoje djece s područja Općine Viškovo.
– Nakon što smo upisali svu djecu s područja Kraljevice, slobodna mjesta smo popunili djecom iz Viškova. Lani smo imali dijete iz Novog Vinodolskog, a godinu prije iz Opatije. Ove ćemo godine imati ukupno 123 djece, a s obzirom da Grad Kraljevica osluškuje potrebe vrtića, nemamo problema s nedostatnim kapacitetima. I nas pomalo iznenađuje da nam dolaze djeca iz udaljenijih gradova i općina, no roditelji kažu da rade u Rijeci i da im udaljenost ne predstavlja neki problem, navodi Karlovčan.


Tako će, da bi dijete pohađalo jaslice ili vrtić, pojedini roditelji svakdonveno voziti 60 kilometara, a kako bi ipak pomogla roditeljima djece koja nisu našla mjesto u viškovskim predškolskim ustanovama, koje pohađa 555 djece, Općina je izradila Odluku o uvjetima i načinu sufinanciranja djelatnosti dadilja. Istovremenu u cilju povećanja smještajnih kapaciteta u naselju Marčelji bit će uređen prostor za smještaj područnog vrtića kapaciteta nešto manje od 50 djece, što je još uvijek nedovoljno za sve potrebe viškovskih roditelja.


Povećanju vrtićkih kapaciteta ove godine ne mogu se nadati riječki roditelji. Brojčano najveći vrtići riječkog i okolnog područja Rijeka, More i Sušak, imaju i najveće liste čekanja pa tako mjesto u riječkoj gradskoj predškolskoj ustanovi ove godine nije uspjelo naći 285 djece, a od toga je njih 145 sa zaposlenim roditeljima koji imaju prebivalište u Rijeci. Ravnateljica najveće riječke predškolske ustanove Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, kaže da će se pravo stanje znati tek u rujnu, jer očekuje se da će će ipak netko od roditelja odustati od upisa.


– Konačna potvrda upisa i brojčano stanje djece bit će utvrđeno u mjesecu rujnu kada roditelji uplatom beskamatnog predujma potvrđuju upis svog djeteta u jaslice odnosno vrtić. Nešto mjesta će se osloboditi i tada će biti pozvani roditelji s liste čekanja. Unatoč tome što su gradski dječji vrtići godinama povećavali kapacitete, oni su još uvijek nedovoljni, a jedino što je trenutno u planu je izgradnja vrtića Rastočine. To je problem na kojem treba sustavno raditi, a ove je godine otvoren privatni vrtić na Srdočima što će sigurno malo olakšati roditeljima s tog područja gdje je problem smještaja djece u vrtić iznimno izražen, navodi Guštin.


Pozitivan prirast


Jedna od jedinica lokalne samouprave koja također ima listu čekanja za upis je i Općina Jelenje gdje je ove godine ostalo tridesetak neupisane djece, no prema najavama načelnika Roberta Marčelje, taj bi se problem kroz pola godine trebao riješiti proširenjem vrtićkih kapaciteta, a o širenju vrtićkih kapaciteta ozbiljno se raspravlja i u Kostreni, jer kako najavljuje načelnik Dražen Vranić, unatoč tome što su sva djeca s tog područja čiji roditelji rade našla mjesto u vrtiću, o proširenju vrtićkih kapaciteta ozbiljno se razmišlja i to na području Paveka gdje je stanovništvo najmnogobrojnije.


– Ove godine ukupno 18 djece nije našlo mjesto u vrtiću, no riječ je o šestero djece koja su mlađa od godinu dana pa ni ne udovoljavaju uvjetima, dok roditelji ostale djece nemaju prebivalište u Kostreni. Iako su sva kostrenska djeca upisana, krećemo s pripremama za proširenje vrtićkih kapaciteta, jer imamo pozitivan prirast, najavljuje Vranić.Širenje vrtićkih kapaciteta recept je kojim se i Grad Kastav bori s listama čekanja za upis. Ta je jedinica lokalne samouprave prije 10 godina, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor«, Helena Ninković Budimlija, imala kapacitet za smještaj 86 predškolaca, a danas kastavska predškolska ustanova skrbi o njih 400.


– Sva djeca s područja Grada Kastva čiji roditelji rade imaju mjesto u vrtiću. Problem lista čekanja i nepronalaženja mjesta riješen je od kako su kao kriterij za upis uvedeni prebivalište i porezne situacije. Sada ima za sve mjesta, a najveći je iskorak napravljen izgradnjom jaslica. Trenutno se šire kapaciteti vrtića u staroj gradskoj jezgri i kada radovi budu gotovi, sva djeca će biti zbrinuta, ističe ravnateljica te kao olakotnu okolnost za dostatne vrtićke kapacitete ističe sluh Za razliku od Viškova ili Rijeke gdje roditelji svake godine sa strepnjom iščekuju upisne rezultate, u Bakru i Čavlima takvih stresnih upisa nema. Bakarski su vrtići, kaže pročelnica Ureda Grada Bakra Maja Šepac Rožić, ove godine pokrili sve potrebe djece i neupisanih nema.


– Ukupno je upisano 258 djece u dječje vrtiće, a u tijeku su radovi na proširenju kapaciteta Dječjeg vrtića Škrljevo za do 20 djece više u odnosu na postojeći broj od 48 djece koliko ih je upisano u pedagošku 2019/2020. godinu te će se poboljšati uvjeti boravka djece u vrtiću. Isto tako projektom će se osigurati i 3 nova radna mjesta čime će se unaprijediti tehnički i odgojno-obrazovni uvjeti za pružanje adekvatne skrbi i brige o djeci starosti od 1 do 6 godina. Upisi za novu skupinu raspisat će se po završetku radova, najavljuje Šepac Rožić.


Nepopularna mjera


Osnivači dječjih vrtića s nedostatkom kapaciteta bore se na razne načine, a uz najčešće odluke da se ide u proširenje kapaciteta ili pak angažiranjem dadilja, ima i onih o otkazivanju ugovora, čemu je ove godine pribjegla Općina Čavle. Načelnica Ivana Cvitan Polić kaže da je jedino rješenje za upis sve djece s tog područja bilo otkazivanje ugovora roditeljima koji nemaju prebivalište u Općini Čavle.


– Nije neka popularna mjera, ali da to nismo učinili, ostalo bi neupisano 15 djece. Stoga smo donijeli odluku o neproduživanju ugovora roditeljima koji nisu iz naše općine i došli smo do toga da nemamo neupisane djece, zaključuje Cvitan Polić.